2023-01-31

Mateusz Gessler: Gotowanie i jedzenie mają specjalną moc

Od ponad dwóch dekad praca w kuchni zajmuje bardzo istotne miejsce w jego życiu. W rozmowie z POLSAT.PL prowadzący „Hell's Kitchen” wraca wspomnieniami do czasów narodzin kulinarnej pasji, a także zdradza, co ukształtowało go w największym stopniu. Jakie cechy jego zdaniem są przydatne, aby zostać dobrym kucharzem? W jaki sposób Mateusz Gessler postrzega swój zawód?

Oglądaj Hell's Kitchen online na polsatboxgo.pl.

Wszystko zaczęło się w domu
Mateusz Gessler dorastał we Francji, a szkołę gastronomiczną kończył w Szwajcarii. To jednak nie ona odegrała największą rolę w kulinarnej karierze. - Najbardziej ukształtowała mnie rodzina. Umiejętności można zdobyć, wszystkiego możemy się nauczyć. Trening czyni mistrza. Jeżeli kucharz gotuje dużo i robi to powtarzalnie, to ten trening działa - zaznacza.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Mateusz Gessler (@mateuszgessler)

Cechy dobrego kucharza
Prowadzący „Hell's Kitchen” uważa także, że same zdolności przygotowywania smacznych potraw to nie wszystko. - Żeby być dobrym kucharzem, trzeba mieć cechy związane nie tylko z kuchnią. Trzeba kochać ludzi, siebie samego, odkrywać świat na talerzu i poza nim. Nie można się zamknąć w bańce i twierdzić, że jest się najlepszym - mówi w rozmowie z POLSAT.PL

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Mateusz Gessler (@mateuszgessler)

Ciekawość świata
Jak wyglądały jego początki fascynacji światem kulinariów? - W dzieciństwie miłość do jedzenia i przyrządzania potraw zaszczepiły we mnie mama i babcia, która jest kulinarną mistrzynią. Kiedy wychowywałem się w Paryżu i widziałem na targowiskach tuzin różnych produktów,  rozwijała się moja ciekawość gotowania i historii gastronomii. To spowodowało, że jestem łakomczuchem - mówi z uśmiechem.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Mateusz Gessler (@mateuszgessler)

Wpływ na emocje
Jak zaznacza znany restaurator, jego zdaniem jedzenie ma szczególną moc. - Mam w sobie pasję do karmienia ludzi, bo lubię ich i lubię sprawiać im przyjemność. Umilić dzień, spowodować, że będzie jeszcze przyjemniejszy, a może nawet go uratować. Przez żołądek do serca i przez serce do żołądka. Jedzenie jest jedną z tych rzeczy, które szybko przekładają się na odczuwane przez nas emocje - podkreśla.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Mateusz Gessler (@mateuszgessler)

Oficjalny profil POLSAT na Instagramie - @polsatofficial

Oficjalny profil POLSAT na TikToku - @polsat