2023-02-13

Pączki i faworki Ewy Wachowicz. Łatwe przepisy z programu

Sprawdź, jak zrobić krok po kroku pyszne tradycyjne słodycze na tłusty czwartek. Święto jest obchodzone w ostatnim tygodniu karnawału. Zgodnie ze zwyczajem w dniu tym można sobie pozwolić na więcej słodkich pyszności i folgować sobie, zanim zacznie się post. Do świętowania idealnie nadają się przysmaki, które poleca Ewa Wachowicz. Poznaj sprawdzone przepisy na pączki i faworki z programu „Ewa gotuje”.

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.

Faworki Ewy Wachowicz
400 g mąki
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
8 żółtek
4 jajka
1 łyżka mleka
1 kieliszek spirytusu
smalec do smażenia

Przygotować stolnicę lub oczyścić blat. Przesiać mąkę, dodać cukier. W zmieszanych suchych produktach zrobić dołek i wbić tam całe jajka i oddzielone żółtka. Nożem siekać składniki aż jajka i mąka zlepią się w kluski. Ponownie zrobić dołek i włożyć do niego ciepłe masło, wlać mleko i spirytus. Wyrobić ciasto i gdy jest już gładkie, zrobić kulę i odstawić pod przykryciem na około dwadzieścia minut.

Przekroić na pół. Podsypując mąką rozwałkować cienko, na około 2 milimetry jak na makaron. Płaty ciasta pokroić na trzycentymetrowe paski, następnie podzielić na odcinki długości około 15 centymetrów. Każdy kawałek naciąć na około 7 centymetrów wzdłuż na środku i przez to nacięcie przewlec jeden koniec.

Smażyć w dużym rondlu, na smalcu. - Ja uważam, że na smalcu jest najsmaczniejszy, gdyż ten tłuszcz ma najwyższą temperaturę smażenia, a chrust powinien bardzo szybko zezłocić się właśnie w wysokiej temperaturze - wyjaśnia Ewa Wachowicz, dodając, że można go zastąpić olejem arachidowym lub słonecznikowym.

Po zrumienieniu z jednej strony odwrócić używając patyczka lub widelca. Złocisty chrust wyjąć na papierowy ręcznik, by obciekł z nadmiaru smalcu. Przełożyć na płaski talerz warstwami, każdą z nich posypując cukrem pudrem.

Zobacz krok po kroku, jak zrobić faworki Ewy Wachowicz w odcinku programu „Ewa gotuje”.

Pączki Ewy Wachowicz
500 g ziemniaków
50 g świeżych drożdży (lub 15 g suszonych)
Pół szklanki cukru
500 g mąki
3 jajka
125 g masła
olej do smażenia

Ugotować ziemniaki najlepiej z gatunków mączystych. Jeszcze ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać drożdże, cukier, przesianą mąkę, jajka (w temperaturze pokojowej) i roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem aż podwoi objętość.

Natartymi olejem rękami odrywać z ciasta kawałki wielkości mandarynki i lepić pączki zawijając końcówki do środka. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia na 10-15 minut.

Pączki smażyć w głębokim, mocno rozgrzanym oleju odwracając po zrumienieniu na jasny brąz. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale po wystudzeniu można posypać je cukrem pudrem.

Zobacz, jak zrobić pączki Ewy Wachowicz w odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje od 2 marca w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.