Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.
Tapenada z czarnych oliwek
200 g oliwek czarnych
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
3 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki oliwy
sól
Oliwki odsączyć, bardzo drobno posiekać lub zmiksować, ale nie na gładko. Dodać przyprawy: drobno pokrojoną ostrą papryczkę i natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, ocet balsamiczny i oliwę. Składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy i odstawić do lodówki, najlepiej na noc. Podawać z chrupiącymi grzankami z bagietki lub ciabaty, czy też ze świeżym pieczywem.
Zobacz krok po kroku, jak zrobić tapenadę Ewy Wachowicz w 205. odcinku programu „Ewa gotuje”.
Tempura z krewetek na szampanie
150 ml wytrawnego wina musującego
100 g mąki
1 jajko
olej do smażenia
Salsa rosa:
5 łyżek majonezu
2 łyżki keczupu
1 łyżka whisky
Parę kropel sos tabasco do smaku
natka pietruszki
Sos:
100 ml sosu sojowego
1 łyżeczka pasty wasabi
Z mocno schłodzonego wina, mąki i jajka zrobić w misce ciasto rzadsze niż na naleśniki. Mieszać drucianą miotełką, niezbyt intensywnie, aby bąbelki nie uciekły. Wino powinno być bardzo zimne, bo tylko wtedy mąka nie będzie się kleić. Aby podczas smażenia ciasto nadal było chłodne, naczynie można umieścić w większej misce z wodą i lodem lub wrzucić do niego kilka kostek lodu.
Na głęboką patelnię wlać olej i rozgrzać do około 170 stopni. Oczyszczone krewetki spiąć wykałaczkami w pierścionki. Zanurzać w cieście tak, aby pokryły się jego cienką warstwą i smażyć na złoty kolor. Usmażone krewetki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosem sojowym i pastą wasabi lub z salsą rosa.
Krewetki w tempurze najlepiej serwować z wytrawnym, zimnym szampanem lub winem musującym.
Zobacz, jak zrobić krewetki w tempurze Ewy Wachowicz w 50. odcinku programu „Ewa gotuje”.
Sałatka pod wódeczkę
200 g sera feta
200 g mozzarelli
1 szklanka czarnych oliwek
1 szklanka zielonych oliwek
1 szklanka marynowanych pieczarek
5 ogórków konserwowych
suszone pomidory w oliwie
1 słoiczek czosnku marynowanego z ziołami
100 g płatków migdałowych
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
oliwa
Sos winegret: 2 ząbki czosnku
pół łyżeczki soli
1 łyżka musztardy Dijon
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
100 ml oliwy
pieprz
Przygotować pokrojony w niedużą kostkę ser feta, kulki mozzarelli, oliwki zielone i czarne (bez pestek, odsączone z zalewy), pokrojone w kostkę suszone pomidory, ogórki i pieczarki (jeśli grzyby są małe, to tylko przecięte na pół) oraz odsączony czosnek. Składniki wrzucić razem do miski. Wsypać uprażone na suchej patelni płatki migdałów. Doprawić roztartymi w dłoniach ziołami bazylią i oregano i wymieszać.
Zrobić sos winegret przeciskając do kubka czosnek i rozetrzeć go z solą. Dodać musztardę Dijon, sok z cytryny i miód. Wolnym strumieniem wlać oliwę cały czas mieszając. Gdy sos jest już gładki, doprawić pieprzem i zalać sałatkę. Na samym końcu polać jeszcze wszystko oliwą z oliwek.
Jak zrobić sałatkę pod wódeczkę Ewy Wachowicz? Zobacz w 148. odcinku programu „Ewa gotuje”.
Udka kurczaka w sosie piwnym
4 udka kurczaka lub 8 podudzi
olej do smażenia
1 cebula
1 szklanka wywaru z kurczaka
pół szklanki piwa jasnego
pół szklanki piwa ciemnego
1 łyżeczka tymianku
sól
pieprz
1 łyżka miodu
Udka obsmażyć na złoto na oleju, np. ryżowym lub arachidowym. Gdy się zrumienią, dodać posiekaną cebulę, usmażyć. Następnie zalać piwem i bulionem. Przyprawić solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Pod koniec posłodzić miodem. Na talerzu można udekorować świeżym tymiankiem.
Zobacz krok po kroku, jak przygotować piwne udka według przepisu Ewy Wachowicz w 234. odcinku programu „Ewa gotuje”.
Róże karnawałowe
250 g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 żółtka
2 jajka
1 łyżka spirytusu lub rumu
800 g tłuszczu do smażenia
szczypta soli
Do dekoracji:
konfitura
100 g cukru pudru
cukier waniliowy
Przesiać mąkę i posiekać z dość twardym masłem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, szczyptę soli i alkohol. Wszystkie składniki wysiekać nożem, następnie wyrabiać ręcznie, aż będzie jednolite i gładkie.
Podzielić na kawałki i wałkować dość cienko. Na każdą różę wykrawać trzy krążki różnej wielkości. Pierwszy, największy, powinien mieć średnicę około 7 centymetrów, każdy następny o 1 centymetr mniejszą. Do wycinania najlepsze są metalowe pierścienie, ale można zastąpić je szklanką, literatką i kieliszkiem. Wszystkie krążki naciąć na brzegach po około 1 centymetr w pięciu, sześciu miejscach. Środki większych kółek zmoczyć lekko białkiem i składać, od największego do najmniejszego. Na środku mocno przycisnąć, aby dobrze się skleiły.
Róże omieść z mąki i wkładać większym kółkiem do dołu na mocno nagrzany tłuszcz (kawałek ciasta wrzucony na patelnię powinien natychmiast wypłynąć). Smażyć na jasnozłoty kolor i odwrócić. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na środek każdego ciastka nałożyć odrobinę konfitury lub marmolady. Oprószyć cukrem pudrem, można do niego dodać cukier waniliowy.
Karnawałowe róże Ewy Wachowicz w 90. odcinku programu „Ewa gotuje”.
Karnawałowe rurki z kremem
2 i pół szklanki mąki
250 g masła
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka kwaśnej śmietany
Krem:
4 żółtka
2 jajka
250 g cukru pudru
1 l mleka
1 cukier waniliowy
50 g masła
80 g mąki pszennej
80 g mąki kartoflanej
cukier puder do posypania
Mąkę połączyć z cukrem i wysiekać z zimnym masłem na drobne kawałki. Zrobić dołek, wlać do niego śmietanę. Zarobić ciasto i włożyć do lodówki na godzinę.
Cienko rozwałkować ciasto i pokroić w paski o szerokości około 2 centymetrów i długości około 20 centymetrów. Metalowe rurki posmarować masłem i nawinąć na nie paski, tak, aby nachodziły na siebie. Piec w temperaturze 200-220 stopni na złoty kolor. Jeszcze gorące rurki delikatnie ściągnąć z foremek, bo wystudzone połamią się przy ściąganiu.
UWAGA! Ciastka można też zrobić z gotowego ciasta francuskiego, które należy cienko rozwałkować, pociąć na paski, błyskawicznie zrobić rurki i upiec w bardzo wysokiej temperaturze - nawet 240 stopni. Foremki, natomiast, można zastąpić uformowanymi z folii aluminiowej walcami.
Przygotować krem. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i masłem. Żółtka i jajka ubić z cukrem pudrem. Wmieszać mąkę. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać odrobinę zimnego mleka. Następnie cienkim strumykiem dolać gorące mleko z masłem i cukrem waniliowym. Postawić na gazie i podgrzewać cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Wystudzić.
Za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego napełnić kremem rurki. Gotowe posypać cukrem pudrem. Takie karnawałowe rurki pysznie smakują też z bitą śmietaną. Krem należy zastąpić mocno schłodzoną kremówką (30-36%), ubitą z cukrem waniliowym lub odrobiną cukru pudru.
Jak zrobić karnawałowe rurki z kremem Ewy Wachowicz zobaczysz w 121. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” od 4 marca w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.