Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.
Zupa fasolowa z białą kiełbasą
Ewa Wachowicz wychowała się na wsi, na krańcach Małopolski, gdzie najbardziej powszechną odmianą fasoli był „Piękny Jaś”. Dlatego też fasolowa powstaje właśnie z niego. W dodatku do zupy nie trafia porcja rosołowa czy wędzonka, lecz biała kiełbasa! - Taka fasolowa to smaczna i pożywna potrawa oraz dowód na to, że biała kiełbasa ma wiele zastosowań. Warto się nią zainteresować nie tylko na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Postaram się sięgać po tę wędlinę jak najczęściej, bo robimy ją najlepszą na świecie - zachęca gospodyni.
Placki z cebuli
Skoro zupa ma solidną wkładkę mięsną, to danie główne jest jarskie. Ewa Wachowicz zaprasza na placki z cebuli, które smaży się dokładnie tak samo, jak placki ziemniaczane. Podaje je z kleksem śmietany (w wersji light można zastąpić ją gęstym jogurtem) i kiełbasą. Ale uwaga: wędlina jest tylko i wyłącznie z pstrąga!
Ciasto drożdżowe zawijane
W odcinku nie może zabraknąć deseru. Gospodyni piecze rolady drożdżowe, które zwija podobnie jak makowce, przy czym zamiast maku w środku znajduje się konfitura oraz drobno pokrojone migdały. Całość wieńczy kruszonka doprawiona cynamonem.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.