Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.
Zielona szakszuka
Na początek pyszne i bardzo zdrowe śniadanie, które równie dobrze może być błyskawicznym lunchem. Potrawa powstaje z inspiracji tunezyjską szakszuką, czyli dania z jajek w sosie z pomidorów, cebuli i papryki. Jednak w odróżnieniu od pierwowzoru ta wersja jest zielona, bo zrobiona na szpinaku, a przybrana awokado. Oryginalna szakszuka tradycyjnie trafia na stół na patelni, na której została przyrządzona. Można rzecz jasna nałożyć oddzielne porcje na talerz, ale trzeba przy tym uważać, żeby płynne żółtko się nie rozlało. Choć nawet jeśli się rozleje, to nic strasznego, bowiem szakszuka w języku arabskim oznacza… „wielki bałagan”.
Kiełbaski w pomidorowym sosie curry
Na szybki obiad autorka programu proponuje białe kiełbaski w sosie pomidorowym, wzorowane na niemieckim street foodzie, czyli curry wurst. Co ciekawe, sos powstaje pod dachem, natomiast kiełbasę Ewa Wachowicz piecze już przed domem, na ruszcie umieszczonym nad paleniskiem. A dookoła pełno śniegu!
Brownie z buraczkiem
To czekoladowe ciasto gospodyni robiła w programie wiele razy. Kiedyś nawet na… patelni. A jeszcze wcześniej zaprezentowała wersję na batatach, bananie i maśle orzechowym. Tym razem w równie zaskakującej wersji. Używa bowiem czerwonych buraków i oleju rzepakowego. Przepis amerykański, składniki swojskie. Z takiego połączenia brownie wychodzi znakomicie!
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 473. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.