Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.
Krupnik z suszonymi grzybami
Pierwszym daniem odcinka jest klasyczny krupnik. - Zupę robię na skrzydełkach kurczaka, ale równie dobrze możecie sięgnąć po porcję rosołową, wędzonkę lub kości wołowe. Dorzucę też kilka suszonych grzybów. Wcześniej ich nie moczyłam, bo zbierając, dokładnie je wyczyściłam z resztek ściółki i piasku - mówi gospodyni, dając radę innym wielbicielom tego aromatycznego składnika.
Bryzol z jajem
Na danie główne potrawa, która w PRL była obowiązkową pozycją w jadłospisie wielu lokali gastronomicznych. W wolnej Polsce popadła w niełaskę, bowiem kojarzyła się z poprzednim, siermiężnym ustrojem. A niesłusznie, bo przygotowana z dobrej jakości składników jest naprawdę fantastyczna! Do bryzola z pieczarkami i cebulą Ewa Wachowicz dokłada sadzone jajko i podaje z ziemniaczanym purée.
Warto wyjaśnić, cóż to takiego, ów legendarny bryzol, zwany też brizolem. To kotlet z drobno pokrojonej albo zmielonej wieprzowiny lub wołowiny. W programie gospodyni prezentuje tę pierwszą technikę przygotowania, bo tak właśnie robiono w najlepszych restauracjach. Dodatkowo przyrządzone w ten sposób mięso jest po prostu smaczniejsze i wyraźnie różni się od klasycznego mielonego.
Krem sułtański
Sztandarowa potrawa z czasów Polski ludowej aż prosi się o towarzystwo czegoś słodkiego z tego samego okresu. Recepturę gospodyni znalazła w starym zeszycie i wedle przepisu sprzed lat robi krem sułtański, czyli pachnący rumem dwukolorowy deser, którego nie mogło zabraknąć w żadnej szanującej się peerelowskiej kawiarni. Chrupkość bezy dodaje mu charakteru.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 474. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.