Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.
Chleb z białek i siemienia lnianego oraz cebula z patelni
Krzątanina w kuchni rozpoczyna się od przygotowania domowego chleba bez glutenu, na białkach i siemieniu lnianym, z dodatkiem ziaren słonecznika i czarnuszki. Do pieczywa autorka programu podaje cebulę podsmażoną na słoninie. Właśnie taką potrawę często robiła mama Ewy Wachowicz i jest to jeden z ulubionych smaków jej dzieciństwa.
Warkocz francuski z kurczakiem
Kolejne danie powstaje zgodnie z zasadą: proste składniki, niezwykła kompozycja. Jest to filet z kurczaka z boczniakami, zapieczony w cieście francuskim zaplecionym tak, jak zaplata się warkocz.
Blok czekoladowy
Na deser kultowy wyrób z czasów PRL. Lata temu robiono go z niskiej jakości czekolady i mleka w proszku. Tymczasem jeśli użyjemy dobrej jakościowo czekolady i mleka skondensowanego, a całość naszpikujemy bakaliami, blok będzie prawdziwym hitem!
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 475. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.