Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.
Kurczak pieczony w sosie chilli
Pierwsza potrawa jest nietypowa, ale na pewno spodoba się wszystkim, którzy dbają o linię - również w święta - jak też lubią nieco orientalne smaki. To filety z kurczaka zapieczone w słodkim sosie chili, który jest jednocześnie znakomitą marynatą. Składniki łatwo zapamiętać, bo jest ich dosłownie kilka: limonka, słodki sos chili, sos sojowy, olej ryżowy i świeżo zmielony pieprz. Pieczyste trafia na stół udekorowane cienko pokrojoną papryką, prażonym sezamem, szczypiorkiem i kolendrą. Są też dodatki: ryż z ananasem oraz brokuły.
Polonezy schabowe
Druga wielkanocna propozycja jest bardziej tradycyjna, ponieważ Ewa Wachowicz robi polonezy schabowe. Cóż to takiego? Otóż są to roladki wieprzowe z nadzieniem pieczarkowym. Smaczne, łatwe do przygotowania i wygodne do zjedzenia, nie tylko od święta.
Makowiec
Po obiedzie obowiązkowo musi być deser. Autorka programu piecze więc makowiec na kruchym spodzie, który ozdabia kratką z kruchego ciasta, która zwykle kojarzy się bardziej z sernikami.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 476. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.