Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.
Jaja w skorupkach podsmażane
6 jajek
3 łyżki masła
3 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
4 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
Jaja ugotować na twardo. Przed włożeniem do wody nakłuć skorupki na szerszym końcu, aby nie pękały. Ostudzić i osuszyć. NIE OBIERAĆ! Ostrym nożem przeciąć skorupkę na pół. Wydrążyć, nie uszkadzając skorupek. Białka i żółtka drobno posiekać, rozgnieść widelcem.
Wymieszać z dwoma łyżkami miękkiego masła i szczypiorkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Masę jajeczną nałożyć do skorupek, posypać bułką tartą. Resztę masła roztopić na patelni, połówki jajek ułożyć bułką tartą do spodu.
Przykryć i trzymać na ogniu przez kilka minut. Podawać na ciepło.
Zobacz przepis krok po kroku w 97. odcinku programu „Ewa gotuje”.
Jaja z pastą jajeczną na ostro
6 jajek
200 g twarogu lub kremowego
2 łyżki musztardy
tabasco
sos worcester
sól
pieprz
natka pietruszki
marynowane ogórki
marynowana papryka
Ugotowane jaja obrać, przekroić na pół wzdłuż. Żółtka wyjąć, przetrzeć przez sito razem z twarogiem (lub dodać serek kremowy). Dodać musztardę, sosy tabasco i worcester, sól i pieprz. Wymieszać.
Pastę nałożyć do wydrążonych białek - przy pomocy cukierniczego rękawa, dość finezyjnie.
Dekorować marynowanymi ogórkami, papryką i natką pietruszki
Zobacz przepis krok po kroku w 12. odcinku programu „Ewa gotuje”.
Jajka inaczej (galaretki pisanki)
jaja na wydmuszki
pierś z kurczaka
zielony groszek
marchewka
bulion
żelatyna
sól
pieprz
Zrobić dziurki na obu końcach jajka, na środku szerszego końca większy, wydmuchując pozbyć się zawartości. Wydmuszkę wyparzyć. Osuszyć na papierowym ręczniku.
Kurzą pierś ugotować z marchewką i groszkiem (można użyć groszku konserwowego, który bez gotowania wystarczy przelać przez sito). Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso i marchewkę pokroić w kostkę. Przez większy otwór do środka każdej wydmuszki włożyć kawałki kurczaka, marchewkę i groszek. W bulionie rozpuścić żelatynę (według przepisu na opakowaniu). Wystudzić. Zalać wydmuszki i pozostawić w lodówce do stężenia. Delikatnie pozbawić skorupki.
Zobacz przepis krok po kroku w 154. odcinku programu „Ewa gotuje”.
Zupa krem z chrzanu z chrustem
1,5 l wywaru na wędzonce
2 ziemniaki
1 marchewka
kawałek selera
1 cebula
1 por
1 łyżka masła
250 ml śmietany
4 łyżki chrzanu
1 żółtko
szczypta gałki muszkatołowej
koperek do dekoracji
CHRUST:
2 ziemniaki
1 łyżka mąki kukurydzianej
Ziemniaki, marchewkę i kawałek selera pokroić w kostkę, białą część pora i cebulę w plasterki. W garnku roztopić masło, przesmażyć na nim warzywa, zaczynając od tych najtwardszych. Gdy jarzyny się zeszklą, zalać je wywarem na boczku. Przykryć i gotować do miękkości. Dodać chrzan. Wymieszać, a następnie zmiksować na gładki krem.
Do śmietany wybić 1 żółtko. Roztrzepać. Zahartować odrobiną kremu i wlać do garnka. Doprawić świeżo startą gałką muszkatołową. Zupę zostawić na kuchence, na małym ogniu.
Ziemniaki obrać i pokroić w słupki. Oprószyć mąką i usmażyć w głębokim tłuszczu. Rumiany chrust odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Zupę nalać na głęboki talerz. Delikatnie ułożyć chrust – krem jest na tyle gęsty, że smażone kartofle przez dłuższą chwilę nie toną w chrzanówce. Udekorować gałązka koperku.
Zobacz przepis krok po kroku w 268. odcinku programu „Ewa gotuje”.
Kaczka wielkanocna z jabłkami
1 kaczka
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżka soli
1 łyżka majeranku
NADZIENIE:
5 kwaśnych jabłek
DODATKI:
5 jabłek
1,5 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
1 łyżka majeranku
Tuszkę natrzeć mieszanką soli, pieprzu i suszonego majeranku. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki. Przyprawić łyżką majeranku i włożyć do środka kaczki. Otwór spiąć wykałaczkami i zasznurować bawełnianą nitką. Związać też nóżki.
Kaczuszkę ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i piec w piekarniku około dwóch godzin w temperaturze 180 stopni. Gdy kaczka ma już piękny złocisty kolor, przykryć foremkę pokrywką lub folią aluminiową.
Po mniej więcej godzinie pieczenia wytapia się sporo aromatycznego tłuszczu. Jedną, najwyżej dwie łyżki płynnego smalcu przełożyć na patelnię i zabrać się za duszenie jabłek. Owoce pokroić najpierw na ćwiartki, następnie jeszcze na pół. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać sok z cytryny i cukier. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem. Tarcie i ciepło dłoni wydobywa z niego cały aromat. Dusić pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, lecz się nie rozgotują.
Podzielić na porcje. Podawać z duszonymi jabłkami.
Zobacz przepis krok po kroku w 58. odcinku programu „Ewa gotuje”.
Przekładaniec świąteczny
1,5 kg piersi z kurczaka
olej do posmarowania mięsa
800 g pieczarek
2 cebule
masło do smażenia
300 g sera żółtego
1 kg mięsa mielonego
1 bułka w mleku
1 jajko
4 ząbki czosnku
1 szklanka wiejskiej gęstej śmietany
domowa mieszanka przypraw
Filety z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, lekko rozbić, oprószyć domową mieszanką przypraw, solą i pieprzem. Ułożyć w formie do zapiekania i posmarować niewielką ilością oleju. Naczynie można też wcześniej lekko natłuścić olejem.
Pieczarki i jedną cebulę pokroić, podsmażyć na łyżce masła, przyprawić solą i pieprzem, wyłożyć na filety. Na pieczarki z cebulą zetrzeć ser żółty na tarce o grubych oczkach. Na ser nałożyć warstwę mięsa mielonego, przygotowanego jak na sznycle (do mięsa dodać bułkę namoczoną w mleku, odciśniętą, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cebulę usmażoną na łyżce masła, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić). Wyrównać, docisnąć. Śmietanę wymieszać z domową mieszanką przypraw, wyłożyć na mięso. Wygładzić.
Piec przez około 1 godzinę w temp. 180 st. C. Jeśli wypłynie zbyt dużo wody, trzeba ją zlać. Kroić na zimno i odgrzewać. Wyśmienicie smakuje jako wędlina na zimno. Podawać z domowymi buraczkami, np. z chrzanem i papryką.
Zobacz przepis krok po kroku w 154. odcinku programu „Ewa gotuje”.
Makowiec z jabłkami
130 g masła
300 g cukru pudru
6 jajek
1 szczypta soli
250 g maku namoczonego w mleku
6 łyżek kaszy manny
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
100 g orzechów włoskich
400 g jabłek
polewa czekoladowa
orzechy włoskie do dekoracji
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodać po jednym żółtku. Następnie dodać po łyżce maku sparzonego mlekiem i zmielonego dwa razy. Wymieszać.
Dodać po łyżce kaszy manny, wymieszanej z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Wmieszać posiekane orzechy włoskie i jabłka utarte na tarce jarzynowej, dodać pianę z białek ubitą ze szczyptą soli.
Przełożyć do tortownicy lub małej blaszki. Piec przez około jedną godzinę w temperaturze 180 stopni. Oblać płynną czekoladą, udekorować połówkami orzechów.
Zobacz przepis krok po kroku w 154. odcinku programu „Ewa gotuje”.
Babka z czerwonym winem
300 g masła
300 g cukru
2 cukry waniliowe
1 szczypta soli
6 jajek
400 g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
150 ml czerwonego wytrawnego wina
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki kakao
Masło, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodać po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do ciasta. Dodać pozostałe składniki.
Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek, ubitą ze szczyptą soli. Piec w formie z kominkiem (średnica 28 cm), w temperaturze 170 stopni przez 60-70 minut.
Zobacz przepis krok po kroku w 97. odcinku programu „Ewa gotuje”.
Pascha
1 kg tłustego sera białego
120 g masła
6 żółtek
1 szklanka cukru pudru
1 laska wanilii
prażone migdały
kandyzowana skórka pomarańczowa
BAKALIE:
garść rodzynków
garść daktyli
garść fig
3 łyżki koniaku lub rumu
garść orzechów włoskich
garść orzechów laskowych
garść migdałów
pestki dyni do przybrania
Daktyle i figi drobno pokroić. Dodać rodzynki i zalać alkoholem (dobrze to zrobić dzień wcześniej). Migdały i orzechy uprażyć w piekarniku (200 stopni, okolo 8-10 minut). Z orzechów laskowych zdjąć skórkę pocierając ściereczką. Przestudzić i posiekać.
Ser dwukrotnie zmielić w maszynce. Masło utrzeć na puszystą pianę. Wmieszać po jednym żółtku, jednocześnie dosypując cukier. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Do utartej masy maślanej dodać ser i bakalie. Dokładnie wymieszać.
Formę na babkę wyłożyć gazą (dobrze, by foremka miała otwór w dnie, przez który wypłynie nadmiar serwatki). Nałożyć masę serową, docisnąć, przykryć gazą i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć z foremki. Boki udekorować pestkami dyni oraz prażonymi migdałami. Na wierzchu zrobić łańcuszek z kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Zobacz przepis krok po kroku w 300. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.