2023-04-13

„Ewa gotuje”: Wiosenne oczyszczanie ciała i kuchni

Czas na porządki: w spiżarni, lodówce i własnym organizmie. Ewa Wachowicz zaczyna więc od spaceru z kijami do nordic walking, natomiast w kuchni pokazuje, że z tego, co nam zostało po świętach, bez problemu można wyczarować kapitalne potrawy. W odcinku jest też niespodzianka! W programie dietetyczka, która przez lata dbała o polskich skoczków narciarskich. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji Polsat.

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.

Orientalny krem z pieczonego groszku
Pierwsza potrawa to zaskakujący w smaku orientalny krem z pieczonego zielonego groszku. Zupa podana z cebulką prażoną w oleju rzepakowym i z mocnym akcentem zapachowym kolendry do przybrania.

Kasza jaglana z jabłkami
Danie główne to klasyka kuchni sentymentalnej, powrót do lat dzieciństwa, ale… nieco inaczej! Pamiętacie ryż z jabłkami? To sztandarowa pozycja w jadłospisie szkolnych stołówek. Ewa Wachowicz nieco modyfikuje przepis i zamiast ryżu używa bardzo zdrowej i cennej dla naszego organizmu kaszy jaglanej. Właśnie ta odmiana ma mnóstwo wartości odżywczych, pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i sprawdzi się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach.

Sernik z serka homogenizowanego
Na deser bardzo lekki i szybki w przygotowaniu sernik w pucharkach w monoporcji. A ponieważ gospodyni zaplanowała remont w spiżarni, to program kończy przeniesieniem części przetworów do starej skrzyni wiannej po babci.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 478. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.