Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.
Zupa cebulowa pod ciastem francuskim
Gotowanie zaczyna się od francuskiej klasyki. A żeby było inaczej i ciekawiej, bo tę potrawę Ewa Wachowicz robiła już w programie i to kilka razy, tym razem zapieka ją pod ciastem. Oczywiście francuskim.
Klapsznita z szarpanym kurczakiem BBQ
Na danie główne szarpany kurczak w sosie BBQ. Można zrobić go na świeżym filecie lub mięsie z poprzedniego obiadu.
Co ciekawe, mięso trafia do klapsznity, o której w barwny sposób opowiada znawca kultury i kuchni śląskiej Dariusz Rekosz.
Kawowa panna cotta
Na deser bardzo lekki i szybki w przygotowaniu sernik w pucharkach, na zasadzie monoporcji. A ponieważ gospodyni zaplanowała remont w spiżarni, to program kończy przeniesieniem części przetworów do starej skrzyni wiannej po babci. W odcinku także podpowiedź, jak przygotować wariację na temat włoskiej panna cotty. Ten deser zazwyczaj jest śnieżnobiały - wersja Ewy Wachowicz jest natomiast ozdobiona galaretką na bazie espresso.
Wiadomo, że kawa jest świetnym napojem, a badania dowodzą, że jej regularne picie, oczywiście z umiarem, jest wręcz zbawienne dla naszego zdrowia. Ale to nie wszystko! Równie cenne jak sam napar jest to, co zostaje po jego przyrządzeniu, czyli fusy, z których można zrobić nawóz do kwiatów czy iglaków. I właśnie fusami z kawy Ewa Wachowicz nawozi rośliny w ogrodzie.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 478. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.