2023-05-18

„Ewa gotuje”: Najprostsze składniki, a ciekawe potrawy

Czy używając prostych, ogólnodostępnych składników można wyczarować smakowity, dwudaniowy obiad z deserem? Oczywiście! Wystarczy odrobina dobrych chęci i odpowiednie receptury, które Ewa Wachowicz wykorzystuje w kolejnym odcinku programu. A efekt zaskoczy niejednego! „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Polsacie.

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.

Zupa szpinakowa
Gotowanie zaczyna od bardzo prostej, ale za to niezwykle smacznej zupy szpinakowej. Wystarczy trochę świeżych liści tego warzywa i kilka produktów, które zwykle są w każdym domu, a po krótkiej chwili efekt jest smakowity i bardzo zdrowy!

Falafele
Następnie gospodyni programu zaprasza na falafele, czyli bezmięsne klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Na Bliskim Wschodzie, skąd falafele pochodzą, robi się je z ciecierzycy. Ewa przygotowuje jednak spolszczoną wersję na kaszy jaglanej.

Ciasto czekoladowe bez mąki
Deser jest mocno czekoladowy. Autorka programu piecze torcik z dużą ilością gorzkiej czekolady. Zresztą krem też jest czekoladowy. Całość zdobią sezonowe owoce: truskawki, maliny i borówki.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 483. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.