Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.
Sałatka obiadowa
pół główki kapusty
4 marchewki
2 papryki czerwone
3 cebule
4 pomidory
6 ogórków gruntowych
sól
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka liści laurowych
ocet spirytusowy
cukier trzcinowy
Kapustę poszatkować, posolić (1 łyżka soli na kilogram kapusty) wymieszać i odstawić, by puściła sok. Odcisnąć i przełożyć do garnka. Dorzucić marchewki starte na dużych oczkach, papryki pokrojone w zapałkę, cebule posiekane w półplasterki oraz pokrojone w plastry i posolone ogórki i pomidory. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Przykryć i na wolnym ogniu dusić do momentu, aż papryka będzie lekko miękka.
Wlać trochę octu. Posłodzić cukrem trzcinowym. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Docisnąć i zakręcić. Dla pewności można poddać pasteryzacji.
Zobacz przepis krok po kroku w 462. odcinku programu „Ewa gotuje”.
Domowy przecier z pomidorów
2 kg pomidorów
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
Pomidory pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka i rozgotować. Przetrzeć przez sito i przyprawić solą oraz cukrem. Przełożyć do słoików. Zakręcić i zapasteryzować.
Zobacz przepis krok po kroku w 459. odcinku programu „Ewa gotuje”.
Pikle z marchewki
4 marchewki
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki oleju sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka syropu klonowego
sok z 2 pomarańczy
Marchewki pokroić na wstążki, używając obieraczki do warzyw lub miksera ze specjalną końcówką. Można je też posiekać w talarki lub pokroić w kostkę albo zapałkę. Zwinąć i ułożyć w słoiku.
Ocet wymieszać z olejem sezamowym, sosem sojowym, syropem klonowym i sokiem z pomarańczy. Tak przygotowaną marynatą zalać marchewkę. Przykryć i odstawić do chłodu. Pikle będą gotowe już po kilkunastu godzinach.
Zobacz przepis krok po kroku w 439. odcinku programu „Ewa gotuje”.
Papryki kiszone z kapustą
kilkanaście różnokolorowych średniej wielkości papryk
pół kapusty
sól
przegotowana i ostudzona woda
Kapustę poszatkować i posolić (1 łyżka soli na kilogram kapusty). Papryki wydrążyć i napełnić soloną kapustą. Ułożyć ciasno w słoiku lub kamionce, przekładając resztą solonej kapusty. Zalać solanką (na 1 litr wody łyżka soli). Docisnąć kamieniem i odstawić na kilka dni. Mniej więcej po tygodniu zamknąć i przenieść w chłodne miejsce.
Zobacz przepis krok po kroku w 398. odcinku programu „Ewa gotuje”.
Dynia marynowana
1,5 kg dyni
6 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka musztardy francuskiej
4 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
9 łyżek cukru 2 łyżki soli
Do wody wlać ocet. Posłodzić i posolić, dodać przyprawy oraz musztardę. Wymieszać i zagotować. Dynię obrać ze skórki, oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę. Ciasno ułożyć w wyparzonym słoiku i zalać marynatą. Zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.
Zobacz przepis krok po kroku w 401. odcinku programu „Ewa gotuje”.
Miodowe ogórki małosolne
2 kg ogórków
korzeń chrzanu
po 2 ząbki czosnku na litrowy słoik
gałązki kopru
kilka liści czarnej porzeczki
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżka miodu na słoik
1 łyżka soli kamiennej na 1 l wody do solanki
Opłukane ogórki włożyć do słoja. Dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki chrzan, czosnek, koper, liście czarnej porzeczki i ziarna gorczycy. Wlać miód i zalać solanką (wodę wystarczy posolić, zagotować i wystudzić). Przykryć, ale nie zakręcać. Ogórki małosolne będą gotowe po 2-3 dniach.
Zobacz przepis krok po kroku w 427. odcinku programu „Ewa gotuje”.
Gruszki w miodzie
2 kg gruszek
250 g miodu na 1 litr wody do zalewy
Gruszki przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. Owoce umieścić w słoikach, zalać miodem, uzupełnić przegotowaną i wystudzoną wodą. Zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na kilka dni. Kiszone gruszki można dodawać do sałatek, mięs czy deserów.
Zobacz przepis krok po kroku w 434. odcinku programu „Ewa gotuje”.
Nowe odcinki „Ewa gotuje” od 2 września w sobotę o godz. 10:00 w Telewizji POLSAT.