2023-08-10

Ewa Wachowicz i jej przepisy na przetwory, które kuszą widzów

Przecier pomidorowy, sałatki, kiszonki i inne smakołyki z programu „Ewa gotuje”. Jego gospodyni radzi nie tylko jak przygotować zdrowe i atrakcyjne posiłki, ale też jak zatrzymać smak najlepszych produktów na sezon zimowy. Poznaj siedem najpopularniejszych receptur na przetwory, które Ewa Wachowicz poleca na antenie Polsatu.

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.

Sałatka obiadowa
pół główki kapusty
4 marchewki
2 papryki czerwone
3 cebule
4 pomidory
6 ogórków gruntowych
sól
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka liści laurowych
ocet spirytusowy
cukier trzcinowy

Kapustę poszatkować, posolić (1 łyżka soli na kilogram kapusty) wymieszać i odstawić, by puściła sok. Odcisnąć i przełożyć do garnka. Dorzucić marchewki starte na dużych oczkach, papryki pokrojone w zapałkę, cebule posiekane w półplasterki oraz pokrojone w plastry i posolone ogórki i pomidory. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Przykryć i na wolnym ogniu dusić do momentu, aż papryka będzie lekko miękka.

Wlać trochę octu. Posłodzić cukrem trzcinowym. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Docisnąć i zakręcić. Dla pewności można poddać pasteryzacji.

Zobacz przepis krok po kroku w 462. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Domowy przecier z pomidorów
2 kg pomidorów
1 łyżka soli
1 łyżka cukru

Pomidory pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka i rozgotować. Przetrzeć przez sito i przyprawić solą oraz cukrem. Przełożyć do słoików. Zakręcić i zapasteryzować.

Zobacz przepis krok po kroku w 459. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Pikle z marchewki
4 marchewki
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki oleju sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka syropu klonowego
sok z 2 pomarańczy

Marchewki pokroić na wstążki, używając obieraczki do warzyw lub miksera ze specjalną końcówką. Można je też posiekać w talarki lub pokroić w kostkę albo zapałkę. Zwinąć i ułożyć w słoiku.

Ocet wymieszać z olejem sezamowym, sosem sojowym, syropem klonowym i sokiem z pomarańczy. Tak przygotowaną marynatą zalać marchewkę. Przykryć i odstawić do chłodu. Pikle będą gotowe już po kilkunastu godzinach.

Zobacz przepis krok po kroku w 439. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Papryki kiszone z kapustą
kilkanaście różnokolorowych średniej wielkości papryk
pół kapusty
sól
przegotowana i ostudzona woda

Kapustę poszatkować i posolić (1 łyżka soli na kilogram kapusty). Papryki wydrążyć i napełnić soloną kapustą. Ułożyć ciasno w słoiku lub kamionce, przekładając resztą solonej kapusty. Zalać solanką (na 1 litr wody łyżka soli). Docisnąć kamieniem i odstawić na kilka dni. Mniej więcej po tygodniu zamknąć i przenieść w chłodne miejsce.

Zobacz przepis krok po kroku w 398. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Dynia marynowana
1,5 kg dyni
6 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka musztardy francuskiej
4 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
9 łyżek cukru 2 łyżki soli

Do wody wlać ocet. Posłodzić i posolić, dodać przyprawy oraz musztardę. Wymieszać i zagotować. Dynię obrać ze skórki, oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę. Ciasno ułożyć w wyparzonym słoiku i zalać marynatą. Zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

Zobacz przepis krok po kroku w 401. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Miodowe ogórki małosolne
2 kg ogórków
korzeń chrzanu
po 2 ząbki czosnku na litrowy słoik
gałązki kopru
kilka liści czarnej porzeczki
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżka miodu na słoik
1 łyżka soli kamiennej na 1 l wody do solanki

Opłukane ogórki włożyć do słoja. Dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki chrzan, czosnek, koper, liście czarnej porzeczki i ziarna gorczycy. Wlać miód i zalać solanką (wodę wystarczy posolić, zagotować i wystudzić). Przykryć, ale nie zakręcać. Ogórki małosolne będą gotowe po 2-3 dniach.

Zobacz przepis krok po kroku w 427. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Gruszki w miodzie
2 kg gruszek
250 g miodu na 1 litr wody do zalewy

Gruszki przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. Owoce umieścić w słoikach, zalać miodem, uzupełnić przegotowaną i wystudzoną wodą. Zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na kilka dni. Kiszone gruszki można dodawać do sałatek, mięs czy deserów.

Zobacz przepis krok po kroku w 434. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Nowe odcinki Ewa gotuje od 2 września w sobotę o godz. 10:00 w Telewizji POLSAT.