Grecka zupa jajeczno-cytrynowa
Gotowanie greckiego obiadu Ewa zaczyna od awgolemono, czyli zupy jajeczno-cytrynowej, przyrządzonej na bazie wywaru z kurczaka. Grecki przysmak jest podany z makaronem orzo.
Moussaka
Na danie główne prowadząca proponuje bodaj najbardziej znaną potrawę z Hellady, czyli moussakę. To nic innego jak warstwowa zapiekanka, przypominająca nieco włoską lasagne, przy czym zamiast makaronu używa się plastrów bakłażana.
Lody z mascarpone i czekoladą
Na deser Ewa Wachowicz proponuje lody z mascarpone i czekoladą, nawiązujące nieco do włoskiej straciatelli, podane z cierpkimi owocami równoważącymi ich słodycz.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 486. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.