Pesto z pokrzywy
Oryginalne włoskie pesto powstaje na bazie orzeszków piniowych oraz bazylii, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by robiąc ten sos użyć innej zieleniny, jak chociażby rukoli czy poczciwej… pokrzywy. I właśnie od takiej wersji pesto zaczyna się odcinek „Ewa gotuje”.
Udka z kurczaka
Na danie główne autorka programu przyrządza udka z kurczaka z kostką, przy czym prezentuje dwie wersje - na miejscu i na wynos. Różnią się nie tylko sposobem podania, lecz również panierką.
Ciasto kruche z gruszkami w karmelu
Na deser Ewa Wachowicz proponuje kruche ciasto z gruszkami obtoczonymi w karmelu, dodatkowo odświeżone odrobiną mięty.
Na szlaku
Dla widzów także niespodzianka w postaci gościa. Ewa Wachowicz wybiera się na wędrówkę górskich szlakiem i spotka Zuzannę Długosz, przewodniczkę karpacką, która opowiada o tym, jakie smakołyki zawsze nosi w plecaku.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 487. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.