Prażonka z kociołka
Odcinek zaczyna się nietypowo, bo… bez Ewy Wachowicz! A to dlatego, że jej kulinarny asystent Adam postanawia zrobić niespodziankę i samodzielnie zabrać się za danie główne. Niestety, nie udaje mu się wszystkiego przygotować na czas, ponieważ gospodyni nakrywa go, gdy kończy kroić składniki do prażonki. Układanie rzeczy w kociołku odbywa się już pod czujnym okiem autorki programu.
Zupa jarzynowa z ajvarem
Następnie Ewa Wachowicz pokazuje, jak ugotować znakomitą jesienną zupę jarzynową doprawioną bałkańskim ajvarem, czyli pełną smaku i zapachów pastą z pieczonych warzyw z przewagą papryki.
Ciasto na oleju z jabłkami i kakao
Na deser w planie ciasto na oleju rzepakowym, z jabłkami i kakao. Przepis jest bardzo prosty, więc to doskonała receptura dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 488. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.