Sałatka szwedzka
Gotowanie zaczyna się od przysmaku ze Szwecji, który od lat jest popularny w Polsce. Adam robi klasyczną słodko-kwaśną sałatkę z ogórków, świetną jako dodatek do dań.
Krem z ziemniaków z kaszanką
Ewa Wachowicz pokazuje, jak przyrządzić klasyczny, typowo polski krem z ziemniaków. Co ciekawe, z dodatkiem krążków kaszanki w panierce z bułki tartej z dodatkiem sezamu i mielonego imbiru.
Szaszłyki gruzińskie
W przygotowaniu dania głównego pomaga Adam, który razem z Ewą Wachowicz robi mięso grillowane na długich szpadkach, pieczone nad starym metalowym paleniskiem. Do rozpalenia żywego ognia gospodyni używa wysuszonych gałązek winogronowych.
Brownie
Na deser amerykańska klasyka. Wilgotne w środku brownie ciasto udekorowane kremem na bazie śmietany, mascarpone i masła orzechowego oraz malinami.
Gość specjalny
Ewa Wachowicz rozmawia też z Marią Leśniak, która opowiada o swej pasji do wysokogórskich wędrówek.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 489. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.