2023-10-05

„Ewa gotuje”: Fasola, kapusta i jabłka, czyli jesienne menu

W odcinku odrobina hiszpańskiego ognia, polskiej łagodności i korzennej słodyczy. Po kilku weekendach spędzonych pod Babią Górą Ewa wraca do Krakowa i od razu bierze się za gotowanie. Sezonowe produkty to podstawa niedrogiej i smacznej kuchni, którą ceni gospodyni programu. Co z nich wyczaruje na pełen obiad z deserem? „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Polsacie.

Hiszpańska zupa fasolowa z chorizo
Krzątaninę w kuchni kulinarna ekspertka zaczyna od hiszpańskiej zupy fabada asturiana. To coś w rodzaju gęstego, treściwego i sycącego gulaszu z kiełbasą chorizo i - uwaga - kaszanką! Tej rozgrzewającej potrawy po prostu trzeba spróbować w chłodne jesienne dni.

Pierogi z białą kapustą
Zaraz po zupie autorka programu zaprasza widzów na jedną z najbardziej znanych polskich potraw, pierogi! Tym razem dość nietypowo, bo z białą kapustą, za to okraszone na bogato.

Szarlotka z jabłkami prażonymi i budyniem
Nie ma chyba bardziej jesiennego polskiego deseru. Tym razem szarlotka w odsłonie z prażonymi jabłkami, rodzynkami, cynamonem i budyniem. Słodko i korzennie!

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 490. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.