Jajka po turecku
Na początek śniadaniowy hit czyli, jajka po turecku. Bazą tej potrawy, oprócz rzecz jasna jaj kurzych, jest gęsty jogurt grecki doprawiony oliwą, czosnkiem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Na takim sosie lądują jajka poszetowe, czyli w koszulkach, okraszone roztopionym masłem aromatyzowanym słodką mieloną papryką. W wersji pikantnej można zastąpić ją chili.
Grecka zapiekanka giouvetsi
Na danie główne przysmak z Grecji, zapiekanka makaronowa. Tradycyjną potrawę można przygotować z różnych rodzajów mięsa, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny lub drobiu. Bardzo ważną rolę w giouvetsi gra makaron orzo, niezwykle popularny w krajach śródziemnomorskich, który kształtem przypomina ziarenka ryżu. W Grecji znany pod nazwą kritharáki.
Fińskie bułeczki cynamonowe z kardamonem
Na deser Ewa Wachowicz robi wyśmienite bułeczki pachnące korzennymi przyprawami, co świetnie komponuje się z jesiennymi rozgrzewającymi aromatami. W kwestii deserów idealnych na chłodne dni Finowie mają wiele do powiedzenia. Warto to sprawdzić!
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 491. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.