Zupa grzybowa
Na bazie darów lasu powstaje pierwsza potrawa, znakomita czeska zupa grzybowa, która u naszych południowych sąsiadów znana jest jako kulajda. Co odróżnia ją od innych tego typu potraw? W smaku jest lekko słodka i jednocześnie kwaśna, a podaje się ją z jajkiem w koszulce, ewentualnie ugotowanym na półmiękko lub twardo. Jesienią robi się ją z grzybów świeżych, zimą z mrożonych lub suszonych.
Racuchy szpinakowe
Po zupie Ewa Wachowicz zaprasza widzów na racuchy szpinakowe, które oprócz smaku i zapachu kuszą filuternym wyglądem, dzięki ciekawej patelni z wzorkami. Podany do nich sos serowy to klasyka rozgrzewających smaków poprawiających nastrój jesienią.
Mini serniki z kajmakiem
Na deser w planie są mini serniki z kajmakiem. Podane w formie zbliżonej do deseru panna cotta, w towarzystwie owoców łamiących rozpływający się w ustach słodki smak.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 492. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.