Zupa dyniowa
Polska złota jesień to sezon nie tylko na grzyby, lecz również na dynie. Dlatego z tego owocu, bo botanicznie dynia jest owocem, a dokładniej rzecz ujmując jagodą, Ewa Wachowicz wyczarowuje pierwszą potrawę: orientalny krem z wędzonym tofu i grzybami shiitake.
Pierś kurczaka z kostką
Po azjatyckiej zupie prowadząca przygotowuje jedną z ulubionych potraw Polaków, pierś z kurczaka. Jednak tym razem nie jest to klasyczny filet, lecz mięso z kostką. Mało tego, kurczak trafia do piekarnika, a nie na patelnię.
Ciasto z kaszą manną i śliwkami
Na deser Ewa Wachowicz piecze bardzo proste ciasto ucierane z kaszą manną i z najlepszymi teraz w pełni sezonu śliwkami.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 493. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.