Oscypek z rusztu
Ewa Wachowicz uwielbia lokalne produkty i regionalną kuchnię. Dlatego za każdym razem, gdy jest pod Babią Górą, sięga po coś, co powstaje na miejscu, w Zawoi. Tym razem kupuje górskie serki prosto z bacówki. Oscypki trafiają na ruszt.
Konfitura z żurawiny
Bywalcy górskich kurortów znają ten smak doskonale. Oscypki po upieczeniu zostają podane w towarzystwie domowej konfitury zrobionej z lekko przemrożonej świeżej żurawiny, na którą przepis gospodyni pokazuje krok po kroku.
Zapiekanki warzywne
Na danie główne bezmięsne mini zapiekanki przygotowane i efektownie podane pod zapieczonym serem w wygodnych kamionkach.
Sernik na zimno z mango
Na deser Ewa Wachowicz robi wyśmienity sernik na zimno na ciasteczkowym spodzie, z masą na bazie twarogu i pulpy z mango. Całość przyozdabia bita śmietana i miąższ z marakui.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 494. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.