Kartoflanka
Kucharzenie Ewa Wachowicz jak zwykle zaczyna od zupy. Tym razem to coś bardzo rozgrzewającego i sycącego, czyli krem z ziemniaków, cebuli, czosnku i żółtego sera. Podany z zapiekanymi pajdami chleba z serem - po prostu pycha!
Gulasz segedyński
Po pożywnej, kremowej zupie przyrządza danie główne, gulasz segedyński. To doskonały przykład na kuchnię zero waste sprzed blisko 200 lat, bo de facto ta potrawa jest połączeniem klasycznego, madziarskiego gulaszu wieprzowego z kiszoną kapustą…
Babeczki gruszkowo-imbirowe
Na deser są imbirowe babeczki z gruszką. Połączenie mocnego korzennego smaku przyprawy ze słodyczą owocu sprawdza się idealnie.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 496. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.