Energia z kafeterki
Kulinarna ekspertka Polsatu podzieliła się z fanami wyjątkowym przepisem na kawę, która przyda się w pochmurne i krótko trwające zimowe dni. - Serdecznie was zapraszam na kawę zwaną kuloodporną. Do tygielka wlewam wodę, na sitko wsypuję kawę, lekko ubijam i doprawiam... solą. Zabiera ona z kawy goryczkę, a jednocześnie podbija jej smak - wyjaśnia Ewa Wachowicz.
Tajemnica tkwi w dodatkach
Do zaparzonej kawy Ewa Wachowicz dodaje pół łyżeczki cynamonu, czasem dosypuje surowe kakao, a także dwie łyżeczki oleju MCT lub kokosowego oraz łyżeczkę klarowanego albo zwykłego masła. - Ważne, żeby to wszystko ze sobą dobrze zmiksować, albo ręcznym mieszadełkiem, albo jakimkolwiek mikserem - instruuje.
Prosto z gór
Skąd u gwiazdy Polsatu przepis na bulletproof coffee, czyli kawę z masłem? - Taką kawę nauczyłam się pić w Tybecie, podczas zdobywania góry Stok Kangri. Pili ją nasi przewodnicy i tragarze i ja na co dzień czasem po nią sięgam. Jest świetnym źródłem energii, poprawia koncentrację i zmniejsza uczucie głodu - podkreśla Ewa Wachowicz.
Wszystkie sezony programu Ewa gotuje oglądaj online na polsatboxgo.pl.