2024-01-17

Trzy przepisy na pizzę Ewy Wachowicz. Gwarancja uczty!

Najprostsza włoska margherita, placek z ciasta francuskiego i zawijana z sosami. Odpowiednio przyrządzona i podana nie jest fast foodem tylko prawdziwą ucztą. Jak przygotować najlepszy spód do typowej pizzy, jak dobrać dodatki i jak podkręcić to danie, aby zaskoczyć gości i własne kubki smakowe? Porady Ewy Wachowicz i sprawdzone przepisy z jej programu „Ewa gotuje”.

Światowy Dzień Pizzy obchodzony jest w różnych terminach: 17 stycznia, 9 lutego i 31 sierpnia, ale tak naprawdę każdy dzień jest dobry, aby sprawić sobie odrobinę przyjemności dzięki uznawanemu przez wielu za „comfort food” daniu. Sztandarową potrawę włoskiej kuchni można przygotować w różnych odsłonach, co Ewa Wachowicz pokazała w swoim programie. Oto trzy z jej przepisów:

PIZZA MARGHERITA
400 g mąki
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
3 kulki mozzarelli
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki suszonej bazylii
pół łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka soli
pieprz
2 pomidory
250 ml wody
świeża bazylia do dekoracji

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier. Na stolnicy usypać kopczyk z przesianej mąki, zrobić w nim dołek, wlać do niego wodę z posłodzonymi drożdżami. Wymieszać, dodać sól i oliwę, po czym wyrobić ręką na jednolite ciasto. Można też wszystko wrzucić do dużej miski i od razu zagnieść albo połączyć używając miksera.

Blachę piekarnikową (44x36 cm) posmarować oliwą. Wyłożyć ciasto, na brzegach zrobić ranty, by podczas pieczenia roztopiony ser nie wypłynął. Kto chce, może uformować z ciasta dwie kule i ukształtować z nich dwa tradycyjne okrągłe placki.

Placek posmarować oliwą, następnie ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, posypać posiekanym czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć obrane ze skórki i pokrojone w plastry pomidory. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopniach 20-25 minut, aż ser się roztopi, a ciasto lekko zezłoci na krawędziach.

Gotową pizzę udekorować listkami świeżej bazylii.

Przepis pochodzi z 17. odcinka programu „Ewa gotuje”

PIZZA NA FRANCUSKIM SPODZIE
gotowe ciasto francuskie w rolce
DODATKI:
szynka
salami
cebula
papryka
ser żółty
SOS:
300 g koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
szczypta cukru
oregano
bazylia

Przecier przelać na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Posłodzić, przyprawić oregano i bazylią. Wymieszać. Zredukować na małym ogniu.

Gotowe ciasto francuskie przełożyć na blachę piekarnikową, wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Posmarować sosem. Ułożyć dodatki, najpierw wędlinę, później warzywa. Posypać startym serem żółtym.

Upiec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C.

Przepis pochodzi z 241. odcinka programu „Ewa gotuje”

PIZZA ZAWIJANA
350 g mąki
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru trzcinowego
100 ml wody
100 ml mleka
sól
4 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
ulubione sosy, np. czosnkowy, BBQ i ketchup
NADZIENIE:
kilka suszonych pomidorów w oliwie
2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
pół papryki żółtej
100 g twardej mozzarelli
PONADTO:
oliwa do posmarowania
czarnuszka do posypania
SOS POMIDOROWY:
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki bazylii
pół łyżeczki oregano
pół szklanki przecieru pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól

Do rondelka wlać wodę i mleko. Podgrzać. Wyłączyć kuchenkę i wkruszyć drożdże. Posłodzić łyżeczką cukru. Dodać łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić.

Zrobić nadzienie. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać oregano i bazylię. Wlać przecier pomidorowy. Dodać koncentrat. Posolić. Wymieszać i odstawić.

Mąkę przesiać do miski. Wlać zaczyn. Przyprawić solą. Wlać oliwę. Wymieszać łyżką. Następnie wyrobić dłońmi. Przykryć i zostawić w spokoju do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość rozciągnąć je na kształt krążka i umieścić na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Na środku ułożyć talerzyk dnem do góry i docisnąć. Talerzyk zabrać, a ciasto wewnątrz odciśniętego kółka naciąć tak, by na środku powstało 8 trójkątów. Brzeg ciasta posmarować sosem pomidorowym. Na sosie ułożyć pokrojone suszone pomidory, oliwki i paprykę. Posypać tartą mozzarellą. Każdy trójkąt zawinąć w taki sposób, by przykrył nadzienie (koniuszek schować pod ciastem).

Trójkąty posmarować oliwą i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni C i upiec na złoty kolor. Podawać z ulubionymi sosami. Jeść odrywając po kawałku.

Przepis pochodzi z 51. odcinka programu „Ewa gotuje”

Wszystkie sezony programu Ewa gotuje oglądaj online na polsatboxgo.pl.

Oficjalny profil POLSAT na Instagramie - @polsatofficial

Oficjalny profil POLSAT na TikToku - @polsat