Pierwsze witaminy
Zima odchodzi, co widać nie tylko w pogodzie, ale i na talerzu Ewy Wachowicz. - Pierwszą rzeczą, którą uwielbiam wiosną i którą wkładam do potraw, jak tylko się pojawi, to jest szczypior i szczypiorek. To jest taka pierwsza fajna zielenina, nowalijka. Drugą rzeczą są młodziutkie pory, a także pierwsze młode warzywa. Gotuję w oparciu o te świeże rzeczy, za którymi tak bardzo tęsknimy zimą - opowiada kulinarna ekspertka Polsatu.
Znane, ale inaczej
Dodatek ziół nadaje charakter jednemu z przepisów z wiosennego sezonu. - Szczypiorek będzie wykorzystany do potrawy nazywanej ziemniakami po irlandzku. Bardzo mało składników, w dodatku bardzo nam bliskich, bo umówmy się, ziemniaki, śmietana, boczek, szczypiorek, to coś, co brzmi bardzo po polsku, ale po połączeniu z żółtym irlandzkim serem, nagle okazuje się, że mamy na naszych produktach bardzo klasyczną tradycyjną irlandzką potrawę - zdradza prowadząca. Jak ją przygotować? Odpowiedź w jednym z pierwszych odcinków.
„Ewa gotuje” od 2 marca w sobotę o godz. 10:10 w Polsacie.