Chowder z wędzonym łososiem
Tym razem Ewa Wachowicz sięga po potrawy kuchni irlandzkiej. W przygotowaniu pierwszego dania pomaga Adam Borowicz.
A ponieważ ów popularny śląski kucharz jest miłośnikiem ryb i owoców morza oraz znawcą kuchni wyspiarskiej, to widzowie „Ewa gotuje” dowiadują się, jak przyrządzić chowder, czyli gęstą i bardzo pożywną zupę na bazie łososia.
Zapiekane ziemniaki z serem
Na drugie danie autorka programu robi ziemniaki po irlandzku. To nic innego jak kartofle upieczone z dodatkiem boczku i dojrzewającego sera żółtego cheddar.
Ciasto herbaciane
Po obiedzie Ewa Wachowicz zaprasza na ciasto aromatyzowane czarną herbatą. Co ciekawe: liście będą parzone w mleku, a nie w wodzie.
Sól sosnowa
To nie wszystko, bo w odcinku znajduje się także czas na przygotowanie soli aromatyzowanej igłami sosny, na bazie zwykłej soli kuchennej i świeżo zebranego igliwia.
Jak przyrządzić poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 503. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:00 w Polsacie.