Zupa na pieczonej cebuli
Do pierwszej potrawy potrzebna jest pieczona cebula, którą Ewa Wachowicz przyrządza w szabaśniku swojej wysłużonej, od lat stojącej w ogrodzie kuchenki polowej. Na bazie zarumienionego warzywa powstaje znakomita zupa cebulowa.
Quiche lorraine
Na drugie danie jest tarta na słono wypełniona smażonym boczkiem i nadzieniem serowym. Danie, specjalnie dla Ewy, przygotowuje Mateusz Gessler, który ponownie gości w programie.
Sernik waniliowy z crèmem brûlée
Na deser tym razem aromatyczny sernik z dodatkiem najbardziej znanego słodkiego dania francuzów, przypiekanego palnikiem słodkiego kremu. Danie jest podane na spodzie z ciasteczek czekoladowych.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 504. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:00 w Polsacie.