2024-03-14

„Ewa gotuje”: Francuskie dania oraz francuski gość specjalny

Nie ma nic bardziej typowego dla tej kuchni niż zupa cebulowa, quiche i crème brûlée. Właśnie te potrawy przyrządza w swojej kuchni Ewa Wachowicz, wspierana przez eksperta, Mateusza Gesslera. Czy wychowany we Francji szef kuchni zdradza specjalne sposoby na osiągnięcie idealnego smaku? Oglądaj „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:00 w Polsacie.

Zupa na pieczonej cebuli

Do pierwszej potrawy potrzebna jest pieczona cebula, którą Ewa Wachowicz przyrządza w szabaśniku swojej wysłużonej, od lat stojącej w ogrodzie kuchenki polowej. Na bazie zarumienionego warzywa powstaje znakomita zupa cebulowa.

Quiche lorraine
Na drugie danie jest tarta na słono wypełniona smażonym boczkiem i nadzieniem serowym. Danie, specjalnie dla Ewy, przygotowuje Mateusz Gessler, który ponownie gości w programie.

Sernik waniliowy z crèmem brûlée
Na deser tym razem aromatyczny sernik z dodatkiem najbardziej znanego słodkiego dania francuzów, przypiekanego palnikiem słodkiego kremu. Danie jest podane na spodzie z ciasteczek czekoladowych.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 504. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:00 w Polsacie.