Sałatka jajeczna z marynowanym ogórkiem
W sobotę przed Niedzielą Palmową warto pomyśleć o potrawach, które urozmaicą świąteczny stół i zasmakują całej rodzinie. A jak Wielkanoc, to i jajka, więc na dobry początek Ewa Wachowicz proponuje sałatkę jajeczną z zielonym ogórkiem, ale uwaga: marynowanym na orientalną nutę!
Kotlety de volaille
Potrawą odcinka są „dewolaje”. Nazwa „de volaille” pochodzi z języka francuskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza „z drobiu”. W klasycznej wersji do takich kotletów oprócz mięsa i panierki powinno trafić jedynie masło z drobno posiekanym koperkiem. Rzecz jasna można tam dołożyć jakieś przyprawy albo żółty ser. Kotlety de volaille w wydaniu autorki programu są bardzo tradycyjne - z piersi kurczaka, faszerowane solonym masłem i koperkiem. Na talerzu znajdą się w towarzystwie ziemniaczanego purée i surówki z marchewki.
Eklerki z bitą śmietaną
Na słodko są tym razem eklerki z bitą śmietaną w dwóch wersjach kolorystycznych - niebieskiej i różowej, które wraz z wielkanocnymi barwami zieleni i żółci, dają wszystkim tak potrzebny wiosenny zastrzyk energii.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 505. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:00 w Polsacie.