Dieta cud, czy cudowna dieta?
- To co jemy, wpływa na to jak wyglądamy i jak się czujemy - przypominała gospodyni kulinarnego show prezentując wiosenny sezon programu. - Jesteśmy tym, co jemy. To jest bardzo ważne, co jemy i co pijemy, co jest dostosowane do naszego organizmu. A każdy organizm jest inny. Tutaj taka szkoła dla nas wszystkich, bo musimy nauczyć się samych siebie. Nie ma czegoś takiego jak idealna dieta dla wszystkich, bo gdyby tak było, to świat były zdecydowanie prostszy. Każdy z nas ma troszeczkę inny metabolizm, inny tryb życia, inną konstytucję ciała, wszystko mamy inne. I to jest cudowne, że każdy z nas jest inny - mówiła z radością.
Ważny wybór
Przy komponowaniu swojego menu ważne jest, aby brać pod uwagę pochodzenie produktów, nie tylko ze względu na ekologię. Chodzi o produkty lokalne i dostępne w danym czasie. - Jestem zdecydowaną zwolenniczką, żeby odżywiać się zgodnie z porami roku, zwłaszcza że nasza kuchnia polska, samymi zupami pokazuje nam jak bardzo jesteśmy sezonowi - podkreślała Ewa Wachowicz. W programie „Ewa gotuje” właśnie tak dobiera składniki potraw. - Kuchnia oparta na sezonowych regionalnych produktach, które można kupić w najbliższym sąsiedztwie - mówiła w wywiadzie podczas prezentacji wiosennej ramówki Polsatu.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:00 w Polsacie.