Sopa de ajo z pysznymi dodatkami
Gotowanie zaczynamy od hiszpańskiej zupy czosnkowej - sopa de ajo. Na Półwyspie Iberyjskim jest to bardzo popularna potrawa, która przed laty była głównym pożywieniem tamtejszych rolników. Bazą jest rzecz jasna czosnek, jak też sproszkowana papryka. Taką zupę najczęściej podaje się z pieczywem i jajkiem w koszulce.
Cottage pie, czyli ciasto na obiad
Na drugie danie Ewa Wachowicz proponuje brytyjską klasykę - cottage pie. To wiejska zapiekanka na bazie mielonej wołowiny z dodatkiem marchewki. Całość zwieńczy purée z ziemniaków i pietruszki oraz tarty ser cheddar.
Szarlotka, jakich mało
Natomiast na deser autorka programu robi klasyczną, waniliową szarlotkę z kruszonką, jak też na kruchym spodzie. To klasyka z naszych wspomnień z dzieciństwa.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 508. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:05 w Polsacie.