Orzeźwiająca wiosenna zupa cytrynowa
Kolejny program rozpoczyna zupa cytrynowa. Bulion mięsny wzbogacony sokiem z cytryny to potrawa wymyślona prawdopodobnie wieki temu przez Francuzów, przy czym najczęściej kojarzona z kuchnią grecką lub arabską. Warto wiedzieć, że również w Polsce była niezwykle popularna już przed ponad stu laty, przy czym najczęściej gotowano ją z dodatkiem śmietany i żółtek a zalecano osobom chorym i rekonwalescentom.
Aksamitna ryba na parze z sosem maślanym
Jeżeli wiosna w pełni to na talerzu muszą pojawić się szparagi. To te sezonowe i wyczekiwane przez wielu warzywa są dodatkiem do dietetycznej ryby przygotowanej na parze z lekkim sosem na bazie masła.
Bajeczny biszkopt z masą śmietanowo-malinową
Po obiedzie Ewa Wachowicz zaprasza na deser. To torcik biszkoptowy, który każdy może udekorować ulubionymi sezonowymi owocami.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 509. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Polsacie.