2024-05-02

„Ewa gotuje”: Swojskie, ale nietypowe produkty z rusztu

Sprawdź jak przyrządzić białą kiełbasę z grilla i poznaj ogniste oblicze nudnawego kalafiora. Prowadząca sięga po rzadziej używane produkty, aby pokazać nowy sposób ich podania. Grillowanie dla mięsożerców i dla wegetarian. A do tego wyjątkowe świeżo zrobione dodatki: chleb na zakwasie i musztarda. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:05 w Polsacie.

Biała kiełbasa z grilla
Kolejny odcinek pod znakiem grillowania. Tym razem Ewa Wachowicz pokazuje jak na ruszcie przyrządzić białą kiełbasę. Wędlina jest w dwóch wersjach: marynowana w przyprawach i jasnym piwie oraz w folii aluminiowej, z sosem BBQ i cebulą.

Nowa odsłona kalafiora
Na żywym ogniu prowadząca przygotowuje coś dla tych, którzy mięsa nie jedzą. Wyjątkowe steki z kalafiora mogą dla wielu odczarować smak tego warzywa, podawanego u nas zwykle na łagodnie, z wody.

Dodatki własnej roboty
Grillowane przysmaki są serwowane z domowym chlebem na zakwasie oraz własnoręcznie przygotowaną musztardą. Warto spróbować, żeby nigdy już nie kupować ich w sklepie, skoro można wyczarować je we własnej kuchni.

Zaskakujące ciasteczka ryżowe
Na deser Ewa Wachowicz proponuje ciasteczka bazujące na kleiku ryżowym, z powidłami i blanszowanymi migdałami.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 511. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Polsacie.