2024-05-17

„Ewa gotuje”: Lokalne składniki przygotowane z charakterkiem

Hitem odcinka są proponowane przez Mateusza Gesslera pyszne rybne burgery. Tego trzeba spróbować, szczególnie że ich bazą jest zawojski pstrąg. Na talerze wracają też zielone szparagi w najprostszym wydaniu, a odrobinę słodyczy gwarantuje sernik bez pieczenia na spodzie z ciasteczek, ale nie tylko. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:05 w Polsacie.

Prosty przepis na szparagi, a jaki pyszny!
Niewiele jest prostszych przepisów na królujące wiosną na stołach wykwintne pędy. Na przystawkę Ewa Wachowicz proponuje zapiekane zielone szparagi, podane z jajkiem sadzonym. Potrawa powstaje w plenerze, na starej, opalanej drewnem kuchence.

Zaskakujące burgery z pstrąga
Danie główne prowadząca przyrządza wspólnie z gościem programu Mateuszem Gesslerem, który robi burgery rybne na bazie lokalnego przysmaku, zawojskiego pstrąga.

Bajecznie wiosenny sernik na zimno
Następnie zapraszamy na deser. Tym razem Ewa Wachowicz przygotowuje niekłopotliwy sernik na zimno, na spodzie z wiórków kokosowych i ciasteczek.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 513. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:05 w Polsacie.