Składniki
2 filety z pstrąga
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól
pieprz
ćwierć kajzerki namoczonej w mleku
koperek
bazylia
kolendra
gałka muszkatołowa
masło klarowane do smażenia
bułki
sos tatarski
sałata masłowa
ogórek kiszony
pomidor
Przepis na burgery rybne Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera
Jeżeli to konieczne filety rybne oskórować, a następnie zmielić w maszynce do mięsa. Posiekać czosnek, pokroić drobno szalotkę i dorzucić do pstrąga. Wbić jajko i dorzucić namoczoną i dobrze odciśniętą z wody kajzerkę. Całość przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i wyrobić ręką. Posiekać koperek, bazylię porwać na małe kawałki i dodać do masy. Doprawić gałką muszkatołową i ponownie dobrze wymieszać. Uformować niewielkie kotlety i usmażyć na mocno rozgrzanym klarowanym maśle. Przekrojone na pół bułki podpiec na blasze lub patelni grillowej. Jeszcze ciepłe posmarować sosem tatarskim i włożyć sałatę, burgery, pokrojone ogórki i plasterki pomidora. Smacznego!
Zobacz sposób wykonania w 513. Odcinku programu „Ewa gotuje”:
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:05 w Polsacie.