2024-07-25

Znakomici kucharze w nowym programie „halo tu polsat”

Trwają przygotowania do startu nowego weekendowego pasma porannego Polsatu. „halo tu polsat” będzie emitowane w piątek, sobotę i niedzielę, a poprowadzą je Paulina Sykut-Jeżyna i Krzysztof Ibisz oraz Agnieszka Hyży i Maciej Rock. Wiadomo już także, kto poprowadzi kulinarną część programu. Swój kunszt będą mogli zaprezentować Ewa Wachowicz, Mateusz Gessler i Martin Gimenez Castro.

Trójka znakomitych kucharzy
Trudno wyobrazić sobie poranne pasmo bez kącika kulinarnego. W kuchni „halo tu polsat” będą rządzić na zmianę szefowie od lat związani z Polsatem. Wszyscy troje są nie tylko znakomitymi kucharzami, ale także restauratorami.

Ewa Wachowicz od wielu lat prowadzi w Polsacie program „Ewa gotuje”. Jej przepisy to wspaniała domowa kuchnia łatwa w przygotowaniu, smaczna i zdrowa.

Autorskie przepisy Mateusza Gesslera to smakowity miks kuchni polskiej i kuchni z całego świata. Dla „halo tu Polsat” Mateusz zrealizuje także cykl reportaży. Każdy odcinek będzie łączył elementy podróży, kultury i kulinarnych odkryć, inspirując widzów do poznawania różnych zakątków Polski i świata przez pryzmat kuchni.

Martin Gimenez Castro słynie ze swoich dań z ryb i owoców morza, ale to tylko jeden z wielu jego kulinarnych talentów. Równie dobrze czuje się, przygotowując wykwintne kompozycje ze składników typowych dla kuchni polskiej.

Pyszna zabawa
W programie mistrzowie kuchni będą na żywo przygotowywali swoje popisowe dania. Towarzyszyć im będą goście specjalni, bohaterowie innych polsatowych produkcji, programów i seriali. To będzie pyszna zabawa zarówno dla widzów przed telewizorami jak i dla osób zgromadzonych w studiu „halo tu polsat”.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Telewizja Polsat (@polsatofficial)

Ewa Wachowicz

Miss polskiej kuchni. Producentka i dziennikarka telewizyjna, prowadząca z sukcesem kilka firm. III Wicemiss Świata, Miss Polonia, Miss Świata Studentek. Miłośniczka gotowania, autorka wielu książek kulinarnych.

Prowadzi na antenie Polsatu „Ewa gotuje”, najdłużej emitowany program kulinarny w Polsce, który osiągnął już ponad pół tysiąca odcinków! Ekspertka od kuchni polskiej, lokalnej i słodyczy pokazuje jak gotować zgodnie z trendami, przy poszanowaniu tradycji. Ceni smak życia w każdej postaci. Charyzmatyczna jurorka polskich edycji „Top Chef” oraz „Family Food Fight. Pojedynek na smaki”. Zdobywczyni wielu prestiżowych tytułów i wyróżnień, w tym nominacji jako Jurorka do Telekamery 2014 i 2017 oraz jako „Osobowość Telewizyjna” do Telekamery 2015, a także Osobowość TV 2019 w plebiscycie Kobieca Marka Roku.

Właścicielka krakowskiej restauracji Zalipianki. Kocha wysokogórską wspinaczkę i dalekie podróże.

Mateusz Gessler

Kucharz, właściciel kultowych restauracji w Warszawie: Ćma, Warszawski Sen, DOCK19, Warszawa Wschodnia i osobowość telewizyjna. Prowadzący programy „Hell’s Kitchen” w Polsacie i „Para do gara” w TV4. Były juror programu „MasterChef Junior”.

Uważa, że bycie restauratorem i kucharzem to najlepszy, choć zarazem najtrudniejszy zawód świata i nie chce robić niczego innego, ponieważ właśnie ta praca daje mu wiele radości, a w życiu to jest najważniejsze.

Mateusz nie jest typem domatora. Dużo podróżował i mieszkał w wielu miejscach na świecie - we Francji, Kanadzie, Szwajcarii, wszędzie czując się dobrze. Uwielbia słuchać ludzi, uczyć się nowych rzeczy i żyć aktywnie, ciągle odkrywając coś nowego, bo świat jest dla niego szalenie interesujący. Świetnie sprawdza się w roli prowadzącego warsztaty czy pokazy kulinarne. Autor książek kucharskich „Moja Kuchnia Polska” oraz „Smaki dzieciństwa”. Pasjonat motoryzacji, motocyklista.

Martin Gimenez Castro

Szef kuchni, twórca i właściciel topowych autorskich restauracji Ceviche i Tuna w Warszawie, w krótkim czasie rekomendowanych przez przewodnik Michelin. Ambasador MSC światowej organizacji na rzecz zrównoważonego rybołówstwa. Ekspert w dziedzinie ryb i owoców morza, kulinarny mentor i trener szefów kuchni.

Pierwszy polski Top Chef - zwycięzca programu o tym tytule w Polsacie., osobowość telewizyjna znana również z hitowych programów „Zamiana szefów”, „Zawód szef kuchni” czy „Hell’s Kitchen”. Kulinarne szlify zdobywał w Wyższej Szkole Gastronomiczno-Hotelarskiej w Escuela Internacional Islas Malvinas w Mendozie. W kolejnych latach, u boku włoskich kucharzy w renomowanej restauracji Sale&Pepe na Florydzie, przeszedł wszystkie szczeble szkolenia zawodowego.

Stworzył i prowadził autorską restaurację Salto w hotelu Rialto, która po paru miesiącach trafiła do przewodnika Michelin! Martin Gimenez Castro pochodzi z Argentyny z regionu Mendoza. Pasję do gotowania zawdzięcza rodzicom. Od 17 lat mieszka w Polsce z żoną Martą i córkami Martiną i Mią.

halo tu polsat od 30 sierpnia w piątek, sobotę i niedzielę o godz. 8:00 w Polsacie.

Oficjalny profil POLSAT na Instagramie - @polsatofficial

Oficjalny profil POLSAT na TikToku - @polsat