2024-07-30

Czas na ogórki małosolne! Poznaj przepis Ewy Wachowicz

Prowadząca program „Ewa gotuje” podzieliła się z fanami recepturą na ten letni przysmak. Sezon ogórkowy w pełni, ale nie w kuchni Ewy Wachowicz. Tam praca nad przetworami wre i to dosłownie, bo zalewa do małosolnych musi być przegotowana i osolona. Co jeszcze należy dodać do kiszenia? Jakie porady zdradziła ekspertka w mediach społecznościowych? „Ewa gotuje” od 7 września znów w Polsacie.

Kiszonki na stół!

„Czy są tu wielbiciele małosolnych?” - pyta na swoim Instagramie gospodyni programu „Ewa gotuje”. Kulinarna ekspertka proponuje swój sprawdzony przepis, w którym wykorzystuje doświadczenia przekazywane w jej domu z pokolenia na pokolenie. „Jak tylko zaczął mi się zbiór ogórków w ogrodzie, kiszę je na bieżąco. Wszyscy domownicy je uwielbiają” - wyznaje we wpisie.

Sprawdź też: Ewa Wachowicz i jej przepisy na przetwory, które kuszą widzów

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Kuchnia, fit, podróże, zdrowe życie (@ewawachowicz)

Ogórki małosolne Ewy Wachowicz

Jakie składniki są potrzebne? „Czosnek, chrzan i koper musi być! Czasem na spód słoja daje liście winogron lub czarnej porzeczki czy wiśni. Babcia dawała jeszcze liście dębu! Na takie szybkie kiszenie daję łyżkę soli kamiennej (nie może być himalajska) na 1 litr wody i już! Woda powinna być przegotowana i lekko przestudzona. Ważne by to, co kisimy, było całkowicie zanurzone w solance” - daje szczegółowe instrukcje Ewa Wachowicz. Nam pozostaje życzyć wam smacznego!

  

Ewa gotuje od 7 września w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.