2024-08-23

Ewa Wachowicz w „halo tu polsat” stawia na oryginalność

Prowadząca „Ewa gotuje” jest jednym z trzech szefów kuchni nowego pasma. W rozmowie z POLSAT.PL opowiedziała, co zaproponuje widzom telewizji śniadaniowej i jak tworzy nowe smaki w swojej kuchni. „halo tu polsat” od 30 sierpnia w piątek, sobotę i niedzielę od godz. 8:00, a „Ewa gotuje” od 7 września w sobotę o nowej porze, o godz. 11:00.

Tradycja w tle

Bazą dla przepisów Ewy Wachowicz, zarówno w jej autorskim show, jak i porannym programie, są regionalne smaki. - Na pewno oprę się na kuchni polskiej, bo ja się z niej wywodzę. Mój program jest mocno zakorzeniony w kuchni polskiej - przypomina, ale natychmiast dodaje, że ma też inne inspiracje, które kształtują jej potrawy.

Szczypta świata

- Bardzo dużo podróżuję. Kocham też podróże. Przywożę ze świata gadżety kulinarne, smaki, ale też pomysły na łączenie składników. Często do naszego polskiego rosołu wkładam wodorosty wakame czy wrzucam liście kafiru. Więc lubię nasze polskie tradycyjne potrawy podkręcać zagranicznymi, a nawet orientalnymi przyprawami. Kocham imbir, trawę cytrynową, kolendrę, ale lubię je łączyć z tym, co pochodzi z naszej polskiej ziemi - mówi Ewa Wachowicz.

Swojskie odkryte na nowo

Są też odwrotne sytuacje. - W moim programie „Ewa gotuje” bardzo często odwołuję się do swoich podróży. Opieram to na naszych składnikach, takich dostępnych na targu czy pobliskim sklepie, ale sama receptura jest z kolei przywieziona gdzieś z drugiego końca świata - dodaje.

Ewa gotuje od 7 września w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Oficjalny profil POLSAT na Instagramie - @polsatofficial

Oficjalny profil POLSAT na TikToku - @polsat