2024-09-05

„Ewa gotuje”: Od Italii do Indii. Międzynarodowe menu na start

W pierwszym odcinku jesiennej serii Ewa Wachowicz zabiera widzów w smakowitą podróż, ale nie ruszając się z krakowskiego ogrodu. Przygotowuje śródziemnomorski talerz przysmaków a’la caprese, gorącym daniem jest aromatyczne curry, a na deser w planie jest deska czekoladowych słodkości i własnej roboty syrop z mięty prosto z ogrodu. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:10 w Polsacie.

Talerz śródziemnomorski

Pierwszą z potraw, która powstaje na świeżym powietrzu, jest talerz śródziemnomorski, czyli wariacja na temat włoskiej sałatki caprese. W bazowej wersji składa się ona z pokrojonej w plasterki mozzarelli, pomidorów i bazylii, a doprawiona jest solą i oliwą. Ewa Wachowicz wzbogaci ją o kolejne składniki.

Curry z kurczakiem

Po śródziemnomorskiej przystawce kulinarnie przenosimy się do Indii. Autorka programu przygotowuje curry, jedną z najbardziej znanych hinduskich potraw, od lat chętnie przyrządzaną przez kucharzy na całym świecie. Przygotujcie się na jej orzechowy smak!

Deska słodkości

Na deser Ewa Wachowicz proponuje deskę słodkości - z dużą ilością domowej czekolady.

Syrop miętowy

Robi też domowy syrop z własnoręcznie zebranej w ogrodzie aromatycznej mięty.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 515. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Polsacie.