Lemoniada
W poprzednim odcinku Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić domowy syrop miętowy. Teraz na jego bazie przygotowuje orzeźwiającą lemoniadę cytrusową. Ale najpierw proponuje coś pysznego do jedzenia.
Krem z porów
Gospodyni gotowanie zaczyna od błyskawicznej kremowej zupy z pora i cukinii. Danie uzupełniają grzanki i dekoracja - a jakże, z mięty!
Burgery z halloumi
Drugą potrawą są wegetariańskie burgery z grillowanym halloumi i plastrami ananasa. Ten cypryjski ser powstaje z mleka owczego, z dodatkiem mleka koziego i krowiego. Jest dość twardy, więc świetnie nadaje się do smażenia lub pieczenia. Co ciekawe, statystyczny mieszkaniec Cypru spożywa około ośmiu kilogramów halloumi rocznie!
Babeczki z kremem i truskawkami
Na deser Ewa Wachowicz robi kruche babeczki z kremem, udekorowane truskawkami z przydomowej uprawy.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 516. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Polsacie.