2024-09-12

„Ewa gotuje”: Świeże dania na leniwe zakończenie lata

W menu lemoniada, krem z porów i cukinii, burgery z halloumi, babeczki z kremem i truskawkami. Potrawy świeże w smaku, z użyciem sezonowych lokalnych produktów, ale i nutą egzotyki. Bo cypryjski ser i ananas w burgerze nadaje mu niemal tropikalny smak. Zupa krem zaostrzy na nie apetyt, a fantazyjne wypieki wykończą obiadowy zestaw. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:10 w Polsacie.

Lemoniada

W poprzednim odcinku Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić domowy syrop miętowy. Teraz na jego bazie przygotowuje orzeźwiającą lemoniadę cytrusową. Ale najpierw proponuje coś pysznego do jedzenia.

Krem z porów

Gospodyni gotowanie zaczyna od błyskawicznej kremowej zupy z pora i cukinii. Danie uzupełniają grzanki i dekoracja - a jakże, z mięty!

Burgery z halloumi

Drugą potrawą są wegetariańskie burgery z grillowanym halloumi i plastrami ananasa. Ten cypryjski ser powstaje z mleka owczego, z dodatkiem mleka koziego i krowiego. Jest dość twardy, więc świetnie nadaje się do smażenia lub pieczenia. Co ciekawe, statystyczny mieszkaniec Cypru spożywa około ośmiu kilogramów halloumi rocznie!

Babeczki z kremem i truskawkami

Na deser Ewa Wachowicz robi kruche babeczki z kremem, udekorowane truskawkami z przydomowej uprawy.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 516. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Polsacie.