2024-09-19

„Ewa gotuje”: Daj się zaskoczyć produktom z własnego ogródka

Kremowa pomidorowa i wracający do łask królik wśród przepisów Ewy Wachowicz. W kolejnym odcinku programu prowadząca znów sięga po produkty, które często mamy pod ręką, ale nie wykorzystujemy ich pełnego potencjału. Oprócz ciekawych dań obiadowych zdradza przepisy na miętowy cukier i własnej roboty przyprawę z lubczyku. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:10 w Polsacie.

Maślany krem z pomidorów
Pierwszą potrawą, przyrządzoną na ustawionej w ogrodzie kuchni letniej, jest maślany krem z pomidorów, które o tej porze roku są najbardziej aromatyczne i kuszące. Towarzyszy jej, dość nietypowo, tarty żółty ser i zioła...

Królik w sosie śmietanowym
Po znakomitej zupie przychodzi pora na danie główne. Ewa Wachowicz zaprasza na królika w sosie śmietanowym. Mięso tego zwierzęcia ma więcej białka, mniej tłuszczu i mniej kalorii niż inne mięsa. Prawie nie zawiera cholesterolu i ma mało sodu, a zatem jest przyjazne dla serca. Jest też bardzo lekkostrawne, dzięki czemu cieszy się powodzeniem u osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. A co ważne, wraca właśnie do łask i jest coraz chętniej przyrządzane.

Japońskie dango
Deserem na pewno uda się wszystkich zaskoczyć, bowiem dowiadujemy się jak zrobić japońskie kulki ryżowe, które w kraju kwitnącej wiśni nazywają się dango.

Na dodatek
Prowadząca pokazuje też w jaki sposóbb przygotować cukier miętowy oraz domową przyprawę do zup i sosów. Jej głównym składnikiem jest świeży lubczyk z przydomowego ogrodu.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 517. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:10 w Polsacie.

Oficjalny profil POLSAT na Instagramie - @polsatofficial

Oficjalny profil POLSAT na TikToku - @polsat