Minestrone
Pierwszą potrawą jest klasyczna zupa jarzynowa, która w słonecznej Italii nazywa się minestrone (od włoskiego słowa „minestra”, czyli po prostu „zupa”). Bogactwo warzyw i kolorów to tajemnica tej potrawy. No i przyprawy!
Kurczak w stylu caprese
Chyba wszyscy miłośnicy kuchni śródziemnomorskiej znają sałatkę caprese, robioną z mozzarelli i pomidorów, z dodatkiem oliwy i bazylii. A gdyby tak połączyć ją z filetem z kurczaka? Czemu nie! Tak też się dzieje, bowiem Ewa piecze piersi kurczaka, w których ukrywa właśnie plastry pomidora i mozzarelli.
Sernik a’la straciatella
Z kolei na deser gospodyni programu proponuje sernik na zimno a’la włoska straciatella. Bogaty w czekoladę, ale w wersji light, bo bez dodatku cukru. Jak to możliwe?
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 518. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.