2024-09-26

„Ewa gotuje”: Niebanalne podejście do kuchni włoskiej

Minestrone, kurczak w stylu caprese i sernik o smaku straciatelli w wersji Ewy Wachowicz. Oryginalne podejście do tych klasycznych potraw ze słonecznej Italli sprawia, że na nowo zyskują świeżość. Jak zrobić caprese z mięsem? A jak słodycze, po których nie skacze insulina? Na takie pomysły warto zwrócić uwagę i wypróbować je we własnej kuchni. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Minestrone
Pierwszą potrawą jest klasyczna zupa jarzynowa, która w słonecznej Italii nazywa się minestrone (od włoskiego słowa „minestra”, czyli po prostu „zupa”). Bogactwo warzyw i kolorów to tajemnica tej potrawy. No i przyprawy!

Kurczak w stylu caprese
Chyba wszyscy miłośnicy kuchni śródziemnomorskiej znają sałatkę caprese, robioną z mozzarelli i pomidorów, z dodatkiem oliwy i bazylii. A gdyby tak połączyć ją z filetem z kurczaka? Czemu nie! Tak też się dzieje, bowiem Ewa piecze piersi kurczaka, w których ukrywa właśnie plastry pomidora i mozzarelli.

Sernik a’la straciatella
Z kolei na deser gospodyni programu proponuje sernik na zimno a’la włoska straciatella. Bogaty w czekoladę, ale w wersji light, bo bez dodatku cukru. Jak to możliwe?

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 518. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.