2024-09-27

Wykwintny sernik na zimno a’la straciatella. Musisz spróbować!

Nastaw się na bogactwo smaków, przygotuj składniki i gotuj razem z Ewą Wachowicz! W 518. odcinku eksperymenty z kuchnią włoską. Desery straciatella to połączenie smaku śmietankowego z kawałkami gorzkiej czekolady. Tym razem jako sernik bez pieczenia pod kołderką owocowej galaretki. Sprawdź listę składników potrzebnych do przepisu na sernik na zimno a’la straciatella z programu „Ewa gotuje”.

Sernik na zimno a’la straciatella: Składniki

Do przygotowania tego ciasta bez pieczenia według przepisu Ewy Wachowicz potrzebne są:
100 gramów masła
160 gramów kakaowych herbatników
Tabliczka gorzkiej czekolady
6 łyżeczek żelatyny
Pół szklanki gorącej wody
750 gramów (5 opakowań) naturalnego serka homogenizowanego
180 gramów erytrolu (lub cukru)
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka śmietanki kremówki
2 szklanki owoców (np. borówka amerykańska)
1 opakowanie galaretki owocowej
Owoce i mięta do przybrania

Do przygotowania potrzebna będzie okrągła blacha tortowa ok. 25 cm i mikser.

Sernik na zimno a’la straciatella: Przepis

Jak przygotować to danie? Szczegółowy przepis i porady Ewy Wachowicz w 518. odcinku „Ewa gotuje”. Przygotuj składniki i gotuj, oglądając program!

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.