2024-10-03

„Ewa gotuje”: Ziemniak nasz powszedni. Nie taki pospolity!

Kartofelek w zupie czy z paleniska? Do tego udziec indyka z grzybami i sernik z owocami. Inspirowana coraz bardziej jesienną pogodą Ewa Wachowicz proponuje produkty związane z tą porą roku. Rozgrzewające i sycące ziemniaki występują w aż dwóch odsłonach. Do tego mięsne danie z kurkami i malinowy deser. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Aromatyczna zupa krem z ziemniaków

Jesień to doskonała pora roku na potrawy z ziemniaków, więc autorka programu robi znakomity maślany krem z pieczonych kartofli, czosnku i cebuli. Zupę podaje z kleksem kwaśnej śmietany i zestami z cytryny.

Sycące ragout z udźca indyka

W końcu pojawiły się grzyby w lasach, ale nie trzeba być miłośnikiem ich zbierania, żeby do przepisu dodać złociste kurki, które są dostępne w sklepach i na targowiskach. Dlatego na drugie danie Ewa Wachowicz proponuje ragout z pieczonego udźca indyka, właśnie z kurkami.

Błyskawiczny sernik z malinami

Z kolei na deser jest sernik z malinami. Ale to nie wszystko, bowiem pod koniec Ewa Wachowicz piecze jeszcze ziemniaki w wypełnionym żarem palenisku.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 519. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.