2024-10-10

„Ewa gotuje”: W roli głównej świeże miejscowe produkty

Pstrąg w warzywnej zupie, jarzynowa zapiekanka i słodkie rogaliki w 520. odcinku programu. Ewa Wachowicz ponownie sięga po lokalne skarby, którymi są ryby, sery i warzywa, a dzięki którym zapewnia świeżość składników potraw. Nie brakuje jednak drobnych odstępstw od tej reguły, którym przepisy zawdzięczają oryginalność. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Zupa jarzynowa z pstrągiem

Ewa Wachowicz stara się wykorzystywać w kuchni produkty lokalne, od małych, miejscowych producentów. A że w Zawoi jest hodowla pstrągów, to kolejny program zaczyna się od stylizowanej na włoską minestrone zupy jarzynowej z tą właśnie rybą.

Zapiekanka warzywna

Na drugie danie również warzywa, ale w sycącej formie zapiekanki okraszonej serem gorgonzola i miejscowym oscypkiem. Prowadząca pokazuje także, jak zachować to co najlepsze w burakach w przetworach. Przygotowuje sałatkę do słoików.

Rogaliki z nadzieniem bananowym

Jest też coś słodkiego - Ewa Wachowicz piecze rogaliki z ciasta francuskiego z nadzieniem bananowym. A owoce te lubią towarzystwo czekolady.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 520. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.