2024-10-17

„Ewa gotuje”: Nieco pikanterii nadaje życiu i daniom smak!

Orientalna zupa, risotto z kiełbasą i skubaniec ze śliwkami w kuchni Ewy Wachowicz. Prowadząca zaprasza na mix kuchni międzynarodowej. W menu potrawa z Dalekiego Wschodu, następnie sztandarowe danie kuchni włoskiej, a na deser bardzo znane polskie ciasto, które lata swej świetności miało w PRL-u. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Zupa orientalna z kurczakiem i curry

Gotowanie zaczyna się od orientalnej zupy jarzynowej z kurczakiem i curry. Mocne korzenne przyprawy to świetny dodatek jesiennych potraw - rozgrzewają i poprawiają odporność!

Risotto z warzywami i kiełbasą

Na drugie danie Ewa proponuje inspirowany risotto ryż z warzywami i swojską kiełbasą. Trochę obco, a trochę swojsko.

Skubaniec ze śliwkami

Z kolei na deser skubaniec ze śliwkami. Ten wypiek swą niecodzienną nazwę zawdzięcza sposobowi przygotowania - warstwy ciasta są szarpane wprost do foremki.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 521. odcinku programu „Ewa gotuje”.

  

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.