2024-10-18

Przepyszne ciasto ze śliwkami. Zrób skubaniec z „Ewa gotuje”

Nastaw się na bogactwo smaków, przygotuj składniki i gotuj razem z Ewą Wachowicz! W odcinku 521 autorka zrywa w sadzie śliwki, z których robi wypiek popularny w czasach PRL. Ciasto ma nietypową nazwę, ale jest ona całkowicie zrozumiała, gdy poznamy recepturę. Sprawdź listę składników potrzebnych do przepisu na skubaniec z programu „Ewa gotuje”.

Ciasto skubaniec ze śliwkami: Składniki

Do przygotowania tego śliwkowego ciasta według przepisu Ewy Wachowicz potrzebne są:
200 gramów zimnego masła
2 łyżki smalcu
500 gramów mąki orkiszowej jasnej typ 750 lub tortowej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
Sól
Łyżka cukru waniliowego
6 łyżek cukru
5 jaj rozdzielonych na żółtka i białka
1 łyżka kakao
Garść uprażonych orzechów włoskich
15-17 śliwek
Pół szklanki cukru do piany z białek

Nazwa wypieku, który można też zrobić z innymi owocami, pochodzi od tego, że każdą warstwę ciasta rozrywa się w dłoniach, czyli skubie na blachę przed pieczeniem. A więc bierzmy się za skubanie i pieczenie!

Ciasto skubaniec ze śliwkami: Przepis

Jak przygotować to danie? Szczegółowy przepis i porady Ewy Wachowicz zobaczysz w 521. odcinku „Ewa gotuje”. Przygotuj składniki i gotuj, oglądając program!

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.