Ciasto skubaniec ze śliwkami: Składniki
Do przygotowania tego śliwkowego ciasta według przepisu Ewy Wachowicz potrzebne są:
200 gramów zimnego masła
2 łyżki smalcu
500 gramów mąki orkiszowej jasnej typ 750 lub tortowej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
Sól
Łyżka cukru waniliowego
6 łyżek cukru
5 jaj rozdzielonych na żółtka i białka
1 łyżka kakao
Garść uprażonych orzechów włoskich
15-17 śliwek
Pół szklanki cukru do piany z białek
Nazwa wypieku, który można też zrobić z innymi owocami, pochodzi od tego, że każdą warstwę ciasta rozrywa się w dłoniach, czyli skubie na blachę przed pieczeniem. A więc bierzmy się za skubanie i pieczenie!
Ciasto skubaniec ze śliwkami: Przepis
Jak przygotować to danie? Szczegółowy przepis i porady Ewy Wachowicz zobaczysz w 521. odcinku „Ewa gotuje”. Przygotuj składniki i gotuj, oglądając program!
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.