Kiszone liście winogron
Po tygodniach gotowania w Beskidach Ewa wraca do Krakowa. Okazuje się, że rosnące na balkonie winogrona mają jeszcze owoce, jak też, że bez problemu można znaleźć na nich piękne liście, które autorka programu zrywa i kisi w słoiku.
Sałatka z boczniakami i cheddarem
Krzątanina w kuchni zaczyna się od przygotowania sałatki z boczniakami i serem cheddar. Bazą tej potrawy jest mieszanka różnych sałat, ale zanim na talerzu pojawia się kolorowa kompozycja, Ewa Wachowicz zajmuje się grzybami.
Wybór pada na boczniaki, ponieważ, o czym nie wszyscy wiedzą, są wyjątkowo zdrowe. Powszechnie uważa się, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, a to nieprawda! Boczniaki zawierają białko, które jest w 70 proc. przyswajalne przez nasz organizm oraz sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto są bogate w witaminy i sole mineralne.
Gołąbki w liściach winogron
Główną potrawą odcinka są gołąbki w kiszonych liściach winogron. Są wzorowane na greckich dolmades z tą jednak różnicą, że helleński przysmak powstaje z dodatkiem ryżu, farsz autorstwa prowadzącej program jest mięsny.
Do gołąbków podany jest sos z brązowych pieczarek. Te grzyby różnią się od najbardziej znanych białych przede wszystkim mocniejszym kolorem, smakiem i aromatem. Podobnie jak boczniaki są cennym źródłem składników mineralnych i witamin.
Ciasto cynamonowe z jabłkami
Na deser Ewa Wachowicz piecze błyskawiczne ciasto cynamonowe. A jak cynamon, to i jabłka! Placek jest bezglutenowy, bowiem powstaje na mące migdałowej.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 522. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.