Zupa dyniowa z kurkami
Odcinek zaczyna się od zrobienia kremu z dyni Hokkaido. Szefowie kuchni lubią właśnie tę dynię za niewielkie rozmiary (waży od 1 do 3 kg) oraz słodki miąższ. Jest niskokaloryczna, więc polecana przez dietetyków. Stanowi bogate źródło beta-karotenu, witamin A, E i C oraz minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas i żelazo), a co za tym idzie, korzystnie wpływa na naszą skórę, opóźnia procesy starzenia i wzmacnia wzrok. Hokkaido zachwycają się również floryści, którzy jesienią tworzą z jej udziałem przeróżne kompozycje.
Zupę Ewa Wachowicz podaje ze smażonymi kurkami, nazywanymi inaczej - ze względu na charakterystyczny smak - pieprznikiem jadalnym.
Pieczone piersi z gęsi
Na danie główne autorka programu proponuje pieczony filet z gęsiej piersi z ziemniakami confit.Konfitowanie polega na długotrwałym gotowaniu w tłuszczu w niezbyt wysokiej temperaturze, między 70 a 80 stopni. Gęsina to bardzo wartościowe mięso, zawierające dużo witamin, białka oraz wielonasyconych kwasów tłuszczowych.
Ciasto drożdżowe z gruszkami
A że polska jesień jest sezonem na gruszki, to nie może być inaczej: na deser Ewa Wachowicz robi ciasto drożdżowe z tymi owocami. Placek powstaje na mące orkiszowej. Pszenica orkiszowa jest bardzo cenionym gatunkiem zboża, odpornym na niekorzystne warunki atmosferyczne (co zawdzięcza mocnej łusce), jak też choroby. Nic więc dziwnego, że coraz częściej używamy mąki z orkiszu do domowych wypieków.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 523. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.