2024-11-01

Pieczona gęś z konfitowanymi ziemniaczkami z „Ewa gotuje”

Nastaw się na bogactwo smaków, przygotuj składniki i gotuj razem z Ewą Wachowicz! W odcinku 523 autorka sięga po składnik kojarzony z listopadowym Świętem Niepodległości. Gęsinę warto jednak podawać nie tylko od święta, szczególnie z chrupiącymi ziemniaczkami i dodatkiem buraczków. Sprawdź listę składników potrzebnych do przepisu na pieczoną pierś gęsi z programu „Ewa gotuje”.

Pieczona pierś gęsi z ziemniaczkami: Składniki

Do przygotowania gęsiny według przepisu Ewy Wachowicz potrzebne są:
4 piersi gęsi ze skórą
Marynata:
2 łyżki ostrej musztardy
4 ząbków czosnku
2 gałązki rozmarynu
Świeżo mielony lub młotkowany pieprz
4 łyzki oliwy
1 łyżka miodu

2 gałązki rozmarynu do pieczenia
Sól do smaku
1 kieliszek cydru lub białego wina

Ziemniaczki konfitowane:
2 kg drobnych ziemniaków
3 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
Olej z pestek winogron lub masło klarowane do konfitowania, czyli gotowania w tłuszczu.

Do obiadu Ewa Wachowicz podaje sałatkę z buraków ze słoika, ale własnej roboty, taka sama, jaką pokazywała w poprzednim odcinku programu.

Pieczona gęś Ewy Wachowicz: Przepis

Jak przygotować to danie? Szczegółowy przepis i porady Ewy Wachowicz zobaczysz w 523. odcinku „Ewa gotuje”. Przygotuj składniki i gotuj, oglądając program!

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.